Edelgistvlokken: lekker, écht lekker!

Edelgistvlokken: lekker, écht lekker!
zaterdag, 7 maart, 2015 - 15:04
vegetarisch

Edel gist in vlokken
Mijn lief liegt er niet om: de geelwitte gistvlokken kunnen op het zicht moeiteloos doorgaan voor zaagsel of visvoer. Gelukkig biedt het Van Dale woordenboek tegenwicht: iets  edels is voortreffelijk in zijn soort. Het is een inactieve gist – gist om brood te laten rijzen is actief - die gecultiveerd wordt op graanbasis. Door verhitting droogt de gist in de vorm van ultradunne vlokken.

Heerlijk hartig: umami
Naast de basissmaken zout, zuur, zoet en bitter, bestaat er een vijfde genot: umami. Umami komt uit het Japans en betekent heerlijk, hartig. BINGO! Want dat is precies hoe edelgist smaakt. De geur ervan doet denken aan een veggie croque monsieur die net uit de oven komt. De smaak is licht parmezaankazig en bier-ig, typisch Belgisch dus!

In de keuken
Edelgistvlokken zijn een prima alternatief voor geraspte Gruyère of Emmental en voor gedroogde Parmezaanse kaas. Gebruik ze gewoon als strooisel over een salade, groenten, lasagne, risotto of pastasaus. Wil je ze liever verwerken? Dat kan. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het simpelste is ze in de foodprocessor te doen met wat noten en/of kruiden die jij lekker vindt. Doe je er nog wat water en/of bouillon bij, dan krijg je een lekker allround sausje zoals bijvoorbeeld cashewnotenkaas. Of wat denk je van cashewnotengebakjes met dragon?

In je lijf
Gistvlokken zijn een bron van plantaardige eiwitten en barsten van de vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B11 (het bekende foliumzuur). Een vitaminegroep die zorgt voor een betere weerstand, een gezonde stofwisseling, een goede energiehuishouding, sterker haar en een stralendere huid. Een mooi extraatje voor lijf, leden én voor je bord!

 

 

Cashewnotengebak met dragon
Ingrediënten

  • 250 g cashewnoten
  • 100 g gekookte quinoa
  • 200 g uien
  • 250 g rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 1 biologische citroen
  • 3 dl ongezoete sojamelk
  • 4 el gistvlokken
  • 60 g maismeel
  • 1 el dragon
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

  • Verwarm de oven op 180 °C.
  • Pel en snipper de uien en de knoflook.
  • Fruit de uien in wat olie en laat de knoflook even meebakken.
  • Snijd de rode paprika in stukjes, voeg ze toe en stoof ze gaar.
  • Kruid de groenten met peper en zout, neem de pan van het vuur.
  • Maal de cashewnoten.
  • Vermeng ze met de quinoa, de groenten, het maismeel en de sojamelk.
  • Rasp de citroenschil en pers de helft ervan uit.
  • Voeg de citroenschilletjes, het citroensap, de dragon en de gistvlokken toe aan het notenmengsel en kruid met peper en zout.
  • Verdeel het mengsel over muffinvormpjes en bak ze in de oven gedurende 30 minuten.

(Recept: Eva vzw)