Een lekker lang leven zonder vlees

maandag, 24 maart, 2014 - 15:35
vegetarisch

Talloze artikels en onderzoeken passeerden de voorbije decennia de revue. Wat al die jaren blijft terugkomen, is de stelling dat vegetariërs langer leven dan zij die hun bordje meestal vullen met een sappig stukje vlees en/of vis. Deze maand las ik het opnieuw. Tijd om dat langer leven eens met jou te delen!

Vegetariërs hebben in vergelijking met carnivoren…*

1.    een gezonde, lage bloeddruk.

2.    12% minder kans op vroege sterfte door dichtgeslibte slagaders te wijten aan te veel vetinname en een te hoge cholesterol.

3.    een beter en stabieler humeur.

4.    32% minder kans op hartziektes.

5.    een kleinere kans op het krijgen van kanker, met borstkanker in het bijzonder.

6.    minder kans op het krijgen van suikerziekte.

7.    Gemiddeld een gezonder gewicht met een Body Mass Index tussen de 18,5 en 25.    

Stevige cijfers vind ik het. Al wil ik me er niet in vastbijten. Dat doe ik liever in plantaardig lekkers zoals in heerlijke aubergine parmigiani ). Ik ben al lang blij met de 220.000 vegetarische Belgen die samen met mij langer zullen leven. En met de 11.500 dapperen die zich momenteel wagen aan ’40 Dagen Zonder Vlees’. Ook zij gaan voor meer!

Hapklare beloning voor jouw inspanningen:

Taartje van mozzarella en bospaddestoelen

Aardappel-groenteburger

 

 

 

* uit een artikel gepubliceerd in het tijdschrijft ‘JAMA Internal Medicine’. Voor dit artikel werden data verzameld uit zeven klinische studies en 32 andere wetenschappelijke studies die tussen 1900 en 2013 talrijke vegetariërs onderzochten.