Eindejaarstip: de wereld rond in 80 bubbels

maandag, 29 december, 2014 - 16:42
wijntips

Een handvol suggesties daarom uit de rest van de wereld, die echter geregeld in onze Belgische rekken opduiken.

Tip 1: Beknibbel niet!

Misschien wel de belangrijkste raad: als u eindelijk eens een origineel alternatief voor de klassieke bubbels op tafel wil, zeker voor champagne, moet u plots niet vrekkerig worden. Of bevooroordeeld denken dat u dan automatisch minder gaat betalen. Kwaliteitsbubbels kosten wereldwijd evenveel binnen hun genre. Zo zal u voor een prestigecuvée uit Tasmanië (zie tip 2) evenveel betalen als voor een grande marque uit Champagne. Wat niet meer dan logisch is, gezien de zorg en techniciteit waarmee ook deze producten worden gemaakt.

Tip 2 : Tasmanië

De meest ‘verre’ en ‘exotische’ bubbels vinden we natuurlijk down under, met name in Australië. En meer specifiek in het eiland Tasmanië, zuidelijk gelegen van het continent. Waar de rest van Australië vaak gebukt gaat onder tropische hitte en droogte, geniet Tasmania van een koel(er) microklimaat, ideaal voor de druiventeelt van onder andere Chardonnay en Pinot noir, de twee sterkhouders van klassieke champagne. Zonder meer de beste ‘sparklings’ uit dit gebied worden gecommercialiseerd onder de labels ‘Ninth Island’ of ‘Kreglinger’. Vooral de ‘Kreglinger’ valt blind geproefd, zowel in gewone brut als rosé-versie, haast niet te onderscheiden van originele champagne.

Tip 3: Bulgarije

Terwijl de Centraal- en Oost-Europese wijnen stilaan een plaatsje veroveren op onze (restaurant)tafels, blijven de bubbels nog eerder uitzondering. De verklaring is dubbel: de productie ervan vereist grote investeringen en blijft dus eerder beperkt en bovendien wordt het merendeel vaak ter plekke geconsumeerd door toeristen. Vandaar dat er weinig voor de export bestemd is. Toch zijn er in Bulgarije een aantal goede producenten aan het werk, vooral dan domeinen die een flinke kapitaalsinjectie én knowhow hebben gekregen vanuit het buitenland. Een naam om te onthouden, zeker voor zijn sprankelende rosé die ook bij ons verkrijgbaar is, blijkt het domein Miroglio. Zoals de naam al laat vermoeden een project van de Italiaanse textieltycoon Edoardo Miroglio, die er miljoen euro’s in pompte. Bubbels gemaakt volgens de klassieke methode champenoise en vaak met de druif Pinot Noir als ruggengraat.

Tip 4: Tsjechië

Bohemen staat traditioneel niet alleen bekend wegens zijn kristalindustrie, maar is tegenwoordig één van de belangrijke wijngebieden in de Tsjechische Republiek. Op beperkte schaal wordt hier ook schuimwijn geproduceerd, die onder de naam ‘Sekt’ wordt gebotteld. De beste exemplaren worden eveneens volgens de klassieke (en duurdere) methode traditionelle gemaakt, dus met de tweede gisting op fles. Let wel op: de druivenmix is wel anders dan u uit Champagne gewend bent. Vaak bevat de blend immers druiven zoals Riesling, Pinot Blanc en zelfs Welschriesling, wat voor een rijper smaakmodel zorgt.

 

Tip 5: Oostenrijk

Dat Duitsland soms mooie ‘Sekt’ voorbrengt, hebben we al onderstreept, maar buurland Oostenrijk loont beslist ook de moeite als alternatief. Steeds meer domeinen maken er prachtige bruts op basis van de klassieke druiven Chardonnay en Pinot Noir. Vooral uit de appellatie Kremstal en Kamptal vinden we gave cuvées. Op zoek naar iets speciaals? Vraag uw wijnspecialist dan ook eens naar naar ‘Schilcher’, een exclusieve rosé sekt uit West-Steiermark, op basis van de blauer wiltbacher. Niet goedkoop, maar een bubbel die zelfs kan ouderen en heerlijk geurt en smaakt naar o.a. pompelmoes.

Tip 6: Zuid-Amerika

Heel populair en alomtegenwoordig zijn de rode (en witte) Chilenen en Argentijnen in onze rekken, maar naar bubbels moeten we lang zoeken. Toch hebben vooral de buitenlandse bubbelhuizen, zoals Mumm en Torres in Chili en Moët & Chandon in Argentinië, de kwaliteit van hun mousserende wijnen de afgelopen jaren een enorme kwaliteitsduw gegeven. Stilaan komen echter ook andere producenten met eerlijke, goedgemaakte premiumbubbels op onze markt, vooral uit de koelere valleien van Chili, zoals Viñamar uit Casablanca Valley. Goed herkenbaar door de mix van vooral Chardonnay en Pinot Noir, maar vaak ook verrassend omdat er bij sommige cuvées ook een flink percentage Sauvignon Blanc in verwerkt zit.

 

Tip 7: India

En we eindigen met een écht buitenbeentje. Dat er in India veel wijn wordt gemaakt én gedronken, is voor veel lezers misschien nog een verrassing. En zeker dat er ook schuimwijn populair is; sparkling die zelfs in ons land wordt ingevoerd. Algemeen wordt als beste Aziatische schuimwijn Château Indage Cuvée Omar Khayyam beschouwd, afkomstig uit Sahyadri Valley, ten oosten van Bombay. Ook hier zal u uw smaakpapillen wat moeten trainen, want deze mix van Chardonnay, Pinot Noir én (heel apart!) Ugni Blanc wordt wel geproduceerd volgens de ‘methode traditionelle’, maar smaakt toch eigenzinnig, zelfs lichtjes kruidig. En kan daardoor zelfs bij redelijk pikante bereidingen geschonken worden.