Gerechten met streken - Ons Witte Goud

woensdag, 3 april, 2013 - 10:56

De asperge zien we hoor het eerst opduiken in het Oude Egypte, waar ze vooral dienst deden als geneesmiddel tegen verschillende kwaaltjes. In de Pyramide van Sakkara zijn zelfs muurschilderingen gevonden waarin asperges worden afgebeeld als offergaven. Dit gebruik van ‘offeraspergers’ dateert van 3000 voor Christus.

Het was nog wachten geblazen tot ongeveer 200 voor Christus tot de asperge echt als volwaardige groente beschouwd werd door de Romeinen, al is bekend dat de Grieken er ook al wel wat van lustten. Omdat het telen van asperges zo arbeidsintensief was, werden asperges lange tijd bekeken als een aristocratisch product, enkel betaalbaar door de hogere klasse.

Maar waar we natuurlijk echt nieuwsgierig naar zijn is de oorsprong van de bereiding van asperges op zijn Vlaams, die traditioneel worden bereid met ei en boter. Het overgieten van gerechten met boter is iets typisch uit de Lage Landen. In de 17de eeuw was het de gewoonte asperges te bereiden met een saus die heel dicht in de buurt komt van een Sauce Hollandaise, die uiteraard ook bestaat uit boter en ei(dooiers). Maar het is een Gentenaar die het recept schreef voor de asperges op zijn Vlaams zoals we die nu kennen. Philippe Cauderlier beschreef dit recept in 1861 in zijn boek, ‘Le Cuisinier’. Sindsdien is dit gerecht niet meer uit onze keuken weg te denken en treft het ook internationale faam! Over de ganse wereld wordt er op menukaarten en in kookboeken verwezen naar ‘Asperges à la Flamande’, wanneer ze het hebben over gekookte asperges, vergezeld van gesmolten boter, ene geprakt hard gekookt ei, zout, peper en gehakte peterselie.

Als jij ook deze typisch Vlaamse bereiding van asperges wil klaarmaken, kan je dit gerechtje van Piet Huysentruyt volgen!

Smakelijk!