Gerechten met streken - Zomerse streken in de Luikse salade

maandag, 29 april, 2013 - 10:02

De Luikse salade bestaat uit verschillende componenten en is stuk bij stuk gegroeid tot de combinatie zoals wij ze nu kennen. Het voornaamste is dat de salade echt op en top Luiks is. De groentjes; prinsessenboontjes en ui worden al sinds jaar en dag geteeld langs de Maasbekken, dus dat waren producten die bij de werkende klasse in Luik sowieso vaak op hun bord verschenen. En dan, rond 1750 verscheen de aardappel op het toneel, zoals in in deze Gerechten met Streken al eens vertelde. Daar kan je lezen dat eind 18de eeuw de aardappel enorm aanwezig was in de Maasstreek. Daar hadden we dus het derde ingrediënt voor een succesvolle salade. Het gebruik van lauwe vinaigrettes op basis van wijnazijn kent zijn oorsprong al van tijdens de Middeleeuwen en de Luikenaars vonden dit de perfecte begeleider voor hun combinatie van boontjes, aardappelen, ui, peterselie en spek. De Luikse salade deed zijn intrede als ‘arme mensen’-maal, maar zoals zovele maaltijden die oorspronkelijk ontstaan zijn als goedkoop maal voor de werkende klasse, geniet dit gerecht nu nationale bekendheid en pronkt het in ons culinair erfgoed.

Er wordt verteld dat je qua aardappel best de Corne de Gatte kan gebruiken, maar Ratte-aardappelen of krielaardappeltjes doen het ook prima! Omdat de basis van de salade zo eenvoudig is, is dit net een leuk gerecht om er je eigen toets aan te geven. Je kan er eigenlijk nog alle kanten mee op en er zijn veel producten die erbij passen: eieren, groene asperges, rode ui, waterkers, rode biet,... Voeg gewoon toe waar je die dag zin in hebt en wat binnen het seizoen past en noem de salade ‘Luikse salade à la ...’. Of probeer om te beginnen al eens het receptje van Piet Huysentruyt.

Smakelijk!