Glutenvrij aperitieven: hummus en groentedips
De Midden Oosterse keuken is aan een opmars bezig in ons land en meer en meer mensen hebben de laatste jaren dan ook hummus leren kennen en waarderen. Voor veel mensen is hummus spijtig genoeg niet meer dan die beige dipsaus die je klaargemaakt in de winkel kan kopen en die je in pita restaurants krijgt bij een falafel. Maar hummus wordt de laatste jaren serieus opgewaardeerd. Wist je dat er binnenkort zelfs een heus hummus restaurant de deuren opent in het Antwerpse?
Maar wat is dat nu juist hummus?
Hummus is een puree die wordt gemaakt op basis van kikkererwten, een basis ingrediënt uit de Indische en Arabische keuken. De oorpsprong van hummus is moeilijk terug te vinden maar de roots liggen wel degelijk ergens in het Midden Oosten. Iedere familie heeft er dan ook wel zijn eigen versie van die kan variëren van streek tot streek.
Een klassieke hummus is een puree van kikkererwten met look en citroensap. In veel hummusrecepten wordt er ook tahin toegevoegd, dit is een sesampasta die wat meer diepgang en smaak geeft aan je hummus. Je kan zelf ook variëren en bijvoorbeeld rode biet of spinazie toevoegen of verse kruiden zoals koriander. Traditioneel wordt dit gerecht op een grote schaal geserveerd met wat extra vergine olijfolie, paprikapoeder en platte peterselie. Hier in België eten we hummus heel vaak als dipsaus bij het aperitief om onze rauwe groenten en chips in te dippen, maar je kan hummus nog wat aanlengen met water en citroensap en die dan gebruiken ter vervanging van mayonaise in een tonijnsla. Ik vind dat je hummus best meteen opeet en niet te lang bewaart in de koelkast want de smaak zal anders veranderen en als je verse look gebruikt zal die smaak ook de overhand krijgen.
Groentedips met kruiden
Als je geen fan bent van hummus kan je ook een groentendip maken en die opdienen met een kruidenmengeling. Je kan bijvoorbeeld een worteldip maken door gestoomde wortels te prakken met olijfolie, Chardonnay azijn, gemalen rode peper en zeezout. Of een felgroene dip van gekookte doperwten met munt en citroen. Strooi voor het serveren wat Za’atar of Dukkah over je dips voor een extra smaakdimensie. Ik hoor u nu denken Za’wat? Za’atar en Dukkah zijn super smaakvolle kruidenmengsels die een diepere smaak geven aan je dip. Je kan die trouwens ook over hummus of een salade strooien.
Voor een lekker Dukkah recept klik hier.
Glutenvrije Crackers om te dippen
Al deze dips en spreads zijn heel lekker maar tot opheden heb ik nog geen lekkere glutenvrije pita ontdekt die je kan gebruiken bij de hummus. Een leuk alternatief zijn zelfgemaakte crackers. Die kan je perfect op voorhand maken en luchtdicht bewaren. Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan kan je ook gewoon rauwe groenten serveren of glutenvrije crackers kopen. Hier kan je een lekker recept vinden voor crackers en hummus.