Bonensalade met kruidige dukkah-dip en platbrood

Ingrediënten

  • olijfolie
  • platbrood

voor de dukkah

  • 200 g amandelen
  • 50 g sesamzaad
  • 50 g pistachenoten (gepeld)
  • 1 kl korianderzaad
  • 1 kl komijnzaad
  • 1 kl venkelzaad
  • 1 kl anijspoeder
  • 1 kl zout
  • zwarte peper

voor de bonensalade en dressing

  • 200 ml melk
  • 100 g Griekse yoghurt
  • enkele takjes munt
  • enkele takjes koriander
  • zwarte peper
  • 1 el tahin
  • 2 tenen look
  • zeste van limoen
  • zeezout
  • olijfolie
  • honing (optioneel)
  • 250 g kikkererwten (uit blik)
  • 250 g edamamebonen
  • 1 rode ui
  • 1 limoen
  • 1 lange groene paprika
  • 200 g feta

Veronique is fan van de gerechten van de Israëlische chef Ottolenghi. Kleine gerechtjes om te delen, met een Midden-Oosterse toets. Eenvoudig en superlekker, ideaal als aperitief, lunch of voorgerecht. Sofie duikt de Midden-Oosterse keuken in en maakt een frisse bonensalade met feta, platbrood en een noten-specerijendip, ook wel dukkah genoemd.

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 15 en 30 minuten
Midden-Oosters

Bereiding

  1. Voor de dressing en salade: stoom de edamamebonen. Pel ze. 

  2. Spoel de kikkererwten goed. Laat uitlekken.

  3. Pel 2 tenen look. Pers uit in een mengkom.

  4. Hak koriander en munt fijn. Meng onder de look. Kruid met peper, olijfolie en zout. Doe er de yoghurt, tahin, zeste van limoen, melk en eventueel honing bij.

  5. Meng de bonen, kikkererwten en vinaigrette. Voeg nog de feta, een fijngesneden rode ui en groene paprika toe. 

  6. Proef en kruid af met extra munt, koriander, feta, limoensap, peper en zout.

  7. Voor de dukkah: doe koriander, komijn, venkelzaad en zwarte peper in een vijzel. Stamp fijn. 

  8. Verhit een pan zonder vetstof. Rooster de gecrushte kruiden en het sesamzaad. Zorg dat het niet aanbakt.

  9. Hak pistache- en amandelnoten fijn. 

  10. Meng het sesamzaad, specerijen, noten, anijspoeder onder elkaar. Voeg een snuifje zout toe. Doe in een mooi kommetje.

  11. Afwerking: Giet lekkere olijfolie in een kommetje. Serveer het platbrood met de salade, de olijfolie en de dukkah. Scheur wat van het brood. Dip in olijfolie, de dukkah en beleg met bonensalade. Smakelijk.

0

Nog geen stemmen

Lekkers van Sofie Dumont

Honger gekregen? Op zoek naar nog meer inspiratie?

Klik snel en ontdek de recepten van Sofie uit alle seizoenen van 'De Keuken van Sofie' en 'Sofie in de keuken van'.

 

 

1. De keuken van Sofie

2. Sofie in de keuken van