Glutenvrij en lactosevrij het weekend in: aperitieven maar!

Glutenvrij en lactosevrij het weekend in: aperitieven maar!
donderdag, 21 augustus, 2014 - 16:47

In mijn eerste bijdrage vertelde ik al dat "vervuilende" etenswaren, zoals loempia’s, onze friteuse niet in mogen. Loempia’s kunnen nochtans ook lekker zijn als aperitiefhapje, dus ging ik met rijstpapier aan de slag. Het leuke aan dit hapje is dat het ook lactosevrij kan gemaakt worden, doordat we rijstpapier gebruiken in plaats van loempiavellen en dus geen ei nodig hebben. Vaak moeten mensen met coeliakie ook nog eens lactosevrij eten, niet gemakkelijk, maar dit doen ze natuurlijk opnieuw uit noodzaak.

Ik bracht verder nog enkele andere wijzigingen aan bij dit recept voor de loempia’s.

Ingrediënten 

Loempia’s: Enkele vellen Rice Paper (ter vervanging van de loempiavellen), 100 g Miehoen rijst noedels (ter vervanging van de glasnoedels), 2 kippenfilets, 1 prei, 1/2 courgette, 8 kolfjes babymaïs, 200 g sojascheuten, 1 sjalot, blaadjes citroenverbena en 1/2 limoen. Het ei laten we achterwege, daar het rijstpapier voldoende blijft samenhangen.

Dressing: Thaise chilisaus (nog even de verpakking lezen, maar is meestal glutenvrij), sesamolie, sojasaus (ga op zoek naar de glutenvrije versie, ik gebruik er van GO TAN), enkele ongezouten pindanoten, enkele blaadjes citroenverbena.

Bereiding

  1. Verwarm de friteuse voor op 175°C. Snij de kipfilets fijn in kleine lapjes. Schil een stukje gember, sjalot en enkele blaadjes citroenverbena. Hou nog wat citroenverbena over voor de dressing. Snij alles fijn en vermeng met de kipfilets. 
  2. Snij een halve courgette in fijne reepjes en vervolgens in stukjes. Snij ook de babymaïs in fijne reepjes. Eminceer een stukje prei. Hou alles gescheiden in aparte kommetjes.
  3. Maak het rijstpapier klaar voor gebruik door het even in water te laten weken. Vul nu het midden van het rijstpapier met de kip en groenten die klaar staan. Rol het vel op en druk alles goed aan. Herhaal tot zoveel je er nodig hebt.
  4. Laat de loempia’s 2 à 3 min. frituren langs beide kanten. Net als in vorige bijdrage aangegeven, kies voor een friteuse waar nog niets met gluten werd in gebakken.
  5. Voor de dressing, doe wat Thaise chili saus in een kommetje en doe er wat sesamolie bij. Om het zoetzure goed in balans te houden doe je er wat sojasaus bij. Hak enkele pindanoten fijn. Voeg ze samen met de rest van de citroenverbena bij de dressing.

Met enkel loempia’s op tafel zou ik alsnog een zakje chips moeten opentrekken, dus vul ik mijn aperitiefhapjes aan met tapas - het is tenslotte zomer - en ga ik toch overstag wat die chips betreft door ze te combineren met een dipsaus.

Laatst zag ik namelijk het recept voor guacamole passeren op de facebookpagina van VTM Koken. Ideale dipsaus voor bij maïschips, die wel degelijk glutenvrij zijn. Zonder extra moeite staat er op deze manier een glutenvrij hapje op tafel, er moet namelijk helemaal niets gewijzigd worden aan de ingrediënten.

 

Wie nu nog op zijn honger blijft zitten, zal z’n buikje wel kunnen vullen met deze tapas naar de recepten van Sofie Dumont. Bij dit soort hapjes, waar je heel wat ingrediënten voor nodig hebt, is het vaak een kwestie van verpakkingen lezen. De mensen die lactose-intolerant zijn kunnen twee van de vier hapjes nuttigen: de patatas bravas en almejas. Het kan handig zijn om deze hapjes met prikkertjes of een vlagje te voorzien, zodat de persoon in kwestie het niet zelf moet navragen. Dat telt ook voor mensen met gluten-intolerantie. Ons op voorhand vertellen, waar we mogen van nemen en waar we beter afblijven, bespaart ons al heel wat stress.

Volg de originele ingrediëntenlijst en bereiding bij de patatas bravas, gevulde dadels en almejas. Bij de pan con ajo y tomate bracht ik wel een wijzigingen aan.

Ingrediënten

1 ciabatta, (hier kunnen we dus kiezen voor ons eigen glutenvrij brood, maar ook voor glutenvrije ciabatta of stokbrood uit de winkel. Vroeger was glutenvrije voeding een uitzondering, maar nu is er in elke winkel wel iets te verkrijgen.) 1 tomaat, 1 teentje look, 100 g gemalen kaas, oregano.

Bereiding

Snij de ciabatta zodat de sneden in de broodrooster passen en toast ze. Bij de aankoop van een broodrooster moet je er vanaf het begin voor kiezen er niets met gluten in klaar te maken. De kruimels van het niet-glutenvrije brood kunnen al schadelijk zijn. Wrijf het geroosterd brood in met de look en tomaat, beleg met 2 blaadjes oregano en werk af met de gemalen kaas.Leg ze op een bakplaat en grill ze met de rest van de tapas in de oven.

 

Geen aperitief zonder drank! Dus wat dit betreft: Champagne, schuimwijn, cocktails en wijn zijn allemaal glutenvrij. Wie graag een biertje wil aanbieden moet oppassen. Bepaalde soorten bier bevatten een hoog gehalte aan gluten (vooral witbieren), maar er zijn ook bieren waarbij de gluten te verwaarlozen zijn. Russische roulette zou ik het niet noemen, maar dring niets op en laat de persoon in kwestie best zelf beslissen, hij of zij weet het best hoe gevoelig ze zijn aan gluten.

 

Prettig weekend en ... smakelijk!