Glutenvrij en lactosevrij koken voor kinderen

dinsdag, 7 juli, 2015 - 16:35

Het hoeven ook niet altijd moeilijke recepten te zijn, zeker niet als je de kinderen laat helpen. Dit recept voor Smoothie met peer en framboos is gewoon glutenvrij en voor de lactose-vrije versie ging ik op zoek naar yoghurt zonder lactose. Al snel vond ik een fles ‘Lactofree’ yoghurt van het merk Arla, verder heb ik niet meer gezocht dus misschien zijn er nog andere alternatieven.

Ingrediënten

4 peren, 1 bakje frambozen, 1 kop appelsap, ½ kop yoghurt ‘Lactofree’, munt

Bereiding

  1. Mix 1 bakje frambozen glad met 2 blaadjes munt (coulis). Schil de peren, verwijder de kern en snij in blokjes.
  2. Doe nu alle ingrediënten in een blender en mix glad.
  3. Giet de smoothie in een glas gevolgd door de coulis zodat je twee kleuren krijgt in je glas.

 

 

Nog een leuk recept via VTM Koken waren de toverstafjes van pesto en bladerdeeg. Naar goede gewoonte koos ik voor het glutenvrije bladerdeeg van Shär en ook dan zijn we met deze kleine aanpassing alweer glutenvrij bezig.

Ingrediënten

2 vellen glutenvrij bladerdeeg, satéstokjes, een paar el groene pesto, een paar el rode pesto

Bereiding

Volg het recept van de site, maar pas de graden aan. Acht minuten op 200 graden was bij het glutenvrije bladerdeeg al meer dan voldoende.

 

 

Met het warme weer van de voorbije dagen zijn ijsjes natuurlijk ook heel erg in trek. Jullie mogen toch ijs eten? Ja of toch als je zoals ik enkel glutenvrij moet eten en dan moeten we altijd voor een ijsje in een potje kiezen en op tijd roepen dat er geen koek in mag. Nu, ik mag nog niet klagen want voor mensen met lactose-intolerantie is dat natuurlijk nog moeilijker. Vandaar: thuis zelf aan de slag met vers fruit en ijsvormpjes.

Ingrediënten

Voor 4 kiwi-sinaasappellolly’s: 2 kiwi's, 2 dl sinaasappelsap, 1 banaan, 2 el vloeibare honing

Voor 4 aardbei–banaanlolly’s: 2 bananen, 300 g aardbeien, 8 blaadjes verse munt, 1 dl water, 1 el suiker.

Bereiding

Pureer de ingrediënten in een blender. Giet de vloeistof in ijsvormpjes. Zet een aantal uren in de vriezer. Eens ze diepgevroren zijn, zijn ze klaar. 

 

 

 

Een klassieker om met kinderen klaar te maken zijn dan weer Rice Krispie koekjes, als kind heb ik dat ook vaak gedaan. Toen waren de Rice Krispie ontbijtgranen effectief nog glutenvrij, maar daar is begin 2000 verandering in gekomen. Het toont toch aan dat verpakkingen blijven lezen van belang is, ze kunnen zomaar het recept veranderen. Bij de ingrediënten veranderen we dus twee zaken: we kiezen voor glutenvrije cornflakes en lactose-vrije chocolade. Allebei tegenwoordig al vaker in de gewone supermarkt terug te vinden.

Bereiding

Smelt de chocolade en voeg er de glutenvrije cornflakes aan toe. Maak hoopjes en schik ze op boterpapier of aluminiumfolie. Laat 2 uur afkoelen in de koelkast.

 

Afsluiten doen we met de restjes fruit. Met de saté stokjes van de toverstafjes en het fruit van de ijslolly’s en smoothie maak je nog een leuke en lekkere fruitsaté! Smakelijk!