Glutenvrij koken: wat met pasta maken en zo?

dinsdag, 16 februari, 2016 - 17:15

Zelf verse pasta maken. Toegegeven, ik zou er nooit aan beginnen moest het niet voor dit artikel zijn. Glutenvrij deeg is zowat het vreselijkste om mee te werken weten de ervaringsdeskundigen onder jullie wel. Meestal plakt het te veel of brokkelt het af. Zoiets door een pastamachine draaien kan je niet echt iets noemen om naar uit te kijken. Maar kom, ik ging de uitdaging aan want ik wou glutenvrije tagliatelle maken.

Hier vond ik een recept om zelf verse pasta te maken. Ik heb dezelfde hoeveelheden behouden, met uitzondering dan van de bloem: Ik heb 200 g NoGluten gemengd met 100 g boekweitmeel en aangevuld met 50 g maïszetmeel. Dan nog was het deeg plakkerig en heb ik veel maïszetmeel gebruikt tussenin. Resultaat? Tagliatelle! Weliswaar korte tagliatelle met een bruine kleur (door het boekweitmeel), maar ik was er best trots op. Al moet ik eerlijk zeggen, zelf zou ik er de moeite niet meer voor doen. Te veel werk voor iets dat je gewoon in de winkel kan kopen.

 

 

Met de tagliatelle ging ik dan aan de slag met volgend recept: een heerlijke veggie pasta. Je hoeft er niets aan te veranderen. Bereid de groenten zoals aangegeven en vervang de gewone pasta door de door jou zelfgemaakte.

Pasta all'amatriciana op VTM Koken zag er ook lekker uit. De basisingrediënten zijn glutenvrij als je de spaghetti gaat vervangen en het brood weglaat. Deze keer koos ik opnieuw niet voor gewone glutenvrije pasta van bijvoorbeeld Schär. Laatst heb ik namelijk Zero Pasta - Spaghetti ontdekt. Dit is vetvrije en suikervrije pasta gemaakt van Konjak. Konjak is een plant uit Azië en zou er gekweekt worden voor zijn zetmeelhoudende knollen. Kortom gezond - lees 9 kcal per 100 gram - en glutenvrij. Je maakt gewoon de saus van de Pasta all’amatriciana en je roert er op het laatste de Zero Spaghetti bij. Let wel, het smaakt niet als gewone lekkere pasta en je mag er vooral niet aan ruiken als het uit de verpakking komt.

 

 

Tenslotte nog het recept voor Pasta Quattro Formaggi. Om de roux te maken gaat Piet Huysentruyt aan de slag met bloem en boter. Bij ons wordt dat maïszetmeel en boter. Waarom eigenlijk maïszetmeel en geen glutenvrije bloem? Wel, er zijn een aantal voordelen aan maïszetmeel: De kostprijs ligt lager, je kan het in alle winkels aankopen en ook de verpakking is handiger. Geef je maïszetmeel een plaatsje in de kast boven het fornuis en je kan er zo mee aan de slag. Als ik zou mogen dromen zouden alle koks gewoon maïszetmeel moeten gebruiken voor de binding van hun sauzen in hun keuken. Op die manier zouden er heel wat gerechten bijkomen waarvan ook mensen met coeliakie mogen eten op restaurant. Nog niet gevonden wat je zocht?

Tik eens ‘glutenvrij’ in via de zoekfunctie van VTM Koken en je kan bladeren door de tientallen recepten.

Laat het smaken!