Glutenvrije tips: wat met brunchen?

dinsdag, 12 mei, 2015 - 13:15

Op het menu toen die ochtend: ontbijtkoeken, fruit, sinaasappelsap, pastasalade, pannenkoeken en brownies met stevia. Alles was uiteraard glutenvrij.

 

1. Ontbijtkoeken

Ontbijtkoeken zijn een belangrijk onderdeel van een brunch en misschien wel net hetgeen dat mensen die glutenvrij moeten eten het vaakst missen. Mits wat aanpassingen kunnen we het volgende recept gaan gebruiken en maken we zelf onze croissants. Voor de verandering gebruikte ik geen No-Gluten bloem, maar wel Coelidiet bloem. Voor de glutenvrije croissants moet je 25 g bloem meer gaan gebruiken dan in het originele recept, anders kan je niets aanvangen met je deeg.

Ingrediënten: 255 g glutenvrije bloem, 1 zakje gist, 1 ei, 1 el boter, 125 ml karnemelk, 2 el koolzaadolie, 2 el agavesiroop, 10 g stevia (poeder), 125 g boter, 1 eierdooier.

Bereiding:

  1. Begin door je oven voor te verwarmen op 170°C.
  2. Meng in een grote kom de bloem, het zout, de gist, een ei en een eetlepel boter. Meng dan de karnemelk, agavesiroop, olie en de stevia door elkaar. Voeg het vervolgens toe aan het mengsel met de bloem. Kneed de massa tot een glad deeg en laat dat ongeveer 20 minuten rusten in de koelkast.
  3. Bestrooi daarna je aanrecht met wat bloem. Kneed dan het deeg een tweede keer en kneed er ook een stukje van de boter onder. Doe dit tot de boter op is. Laat het deeg elke keer vijf minuten afgedekt rusten in de koelkast.
  4. Als het deeg klaar is, rol je het uit om er driehoeken uit te snijden. Rol ze vervolgens vanaf de brede kant naar de punt, zodat je de vorm van een croissant krijgt. Leg de opgerolde croissants op je bakplaat en bestrijk ze met de losgeklopte eierdooier. Bak de croissants 15 minuten.

 

 

2. Pastasalade

Pastasalade past ook perfect bij een brunch en deze is heel snel klaar te maken. Natuurlijk ga je aan de slag met glutenvrije penne en dit is tegenwoordig al in heel wat winkels te vinden. 

Ingrediënten: 400 g glutenvrije penne rigate, 80 g zwarte olijven, 150 g zongedroogde tomaten, 30 g basilicum, 250 ml plantaardige room bv. Alpro Soya Cuisine, 500 ml water, 75 g geraspte pecorino, Alpro Soya bakken en braden, zout, peper.

Lees de bereiding hier na.

 

 

3. Glutenvrije pannenkoeken

Ik wou ook graag pannenkoeken bij mijn brunch. Hier kon je daar al een glutenvrij recept voor vinden, maar dit keer ging ik voor boekweitpannenkoeken. Boekweitmeel bevat geen gluten en is dus ideaal voor mensen met coeliakie, daarnaast zou het ook nog eens veel goede voedingsstoffen bevatten. Hoe dan ook, met volgend recept kan je een 8-tal glutenvrije en lactosevrije pannenkoeken bakken.

Ingrediënten: 300 ml sojamelk, 1 el plantaardige olie, 1 el ahornsiroop, 70 gr boekweitmeel, 70 gr glutenvrije bloem en een snufje zout.

Bereiding:

  1. Voeg eerst alle natte ingrediënten samen en doe daarna alle droge ingrediënten in een kom.
  2. Doe de natte bij de droge ingrediënten en roer tot alles goed gemengd is.
  3. Bak de pannenkoeken.

 

Naast bovenstaand lekkers serveerde ik ook nog fruitsalade en vers fruitsap. Daar hoef ik vermoedelijk geen uitgetekend recept voor te bezorgen. Al kan je hier en daar toch wat recepten voor fruitsalade terugvinden als je de zoekfunctie gebruikt via VTM Koken.

Dan is er nog één iets dat bij onze zelfgemaakte brunch op tafel stond en dat ik graag met jullie had willen delen: Brownies met stevia.

 

 

 

4. Brownies met stevia

Net zoals bij de croissants gebruikte ik hier stevia. Echt gezond worden brownies daardoor natuurlijk nog niet, maar het zal wel een verschil uitmaken en naar smaak is het volgens mij even lekker. Het origineel recept vind je hier.

Ingrediënten: 40 g cacao, 35 g ongezouten boter, 2 eieren, 3 el agavesiroop, 4 el zonnebloemolie, 6 el karnemelk, 20 g stevia (poeder), 100 g glutenvrije bloem, snufje zout, 1 tl bakpoeder, 10 druppels vanille-essence, 50 g chocolade (in stukjes).

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Roer de cacao onder de boter. Klop vervolgens de eieren, zonnebloemolie, karnemelk, agavesiroop en de stevia door elkaar. Roer daarna in een grote kom de bloem, het zout en het bakpoeder door elkaar.
  3. Mix het botermengsel met het eiermengsel en de bloem door elkaar. Voeg daarbij het vanillearoma en de chocoladestukjes toe. Roer het geheel om tot je een glad deeg krijgt.
  4. Giet het deeg in een bakvorm en bak de brownies ongeveer 15 minuten in de oven.

 

Zo, ik heb alvast de smaak te pakken wat brunchen betreft en ik hoop jullie nu ook. Laat het smaken!