Het beste bier van de wereld: opnieuw Westvleteren?

Het beste bier van de wereld: opnieuw Westvleteren?
maandag, 26 januari, 2015 - 00:00

Over smaken en kleuren valt te twisten. Les goûts et les couleurs, je kent het wel.  Zomaar even de stempel ‘beste bier ter wereld uitdelen’, het klinkt niet echt subjectief. Enige duiding is dan ook op zijn plaats.

Het is niet de enige bierwedstrijd. Een paar maanden geleden haalde Tongerlo nog een World Beer Award nominatie binnen. Bij die World Beer Awards doen echter enkel bieren mee, die betaald hebben.Je weet ook niet wie de tegenstanders en hoeveel tegenstanders waren. Geen transparantie dus. Bij Ratebeer ligt het anders. Duizenden bierfreaks, - fans en –kenners geven je hun persoonlijke score. Ja, dit is subjectief en ja, smaken verschillen. Ook is exclusiviteit belangrijk en omdat het een Amerikaanse website is, vind je er ook opmerkelijk meer Amerikaanse brouwsels. Toch is enig respect en applaus hier wel op zijn plaats. De onafhankelijkheid en de grootschaligheid geven ons toch een mooi beeld. 

 

 

De vraag van de dag luidde dus terecht 'Wat wordt het beste bier ter wereld?" Wordt het alweer Westvleteren of gaat een minder religieus brouwsel met de prijs aan de haal? Voorlopig staan enkel de lijst met de 100 beste bieren online. Daarbij trappisten zoals Westvleteren 12, Westvleteren 8, Rochefort 8 en Rochefort 10, maar ook de minder religieuze brouwsels zoals Cantillon Lou Pepe Pure Kriek, 3 Fonteinen Hommage en vier bieren van de Struise Brouwers. Of één van deze Belgische kleppers met de titel van "Beste Bier" mag gaan lopen, dat is nog even afwachten.

Ons land viel ook in andere categoriën in de prijzen. Met 'In de Verzekering tegen de Grote Dorst' hebben we een zilveren medaille in beste biercafé. De Heeren van Liedekercke behoort tot de beste bierrestaurants ter wereld. De Hopduvel in Gent is één van de beste plekken om bier te kopen en het cafeetje in 't Oud Schooltje van de Struise Brouwers is ook een must-go. België het bierland, 't zal wel zijn.

Benieuwd wat je kan serveren met de beste Belgische bieren ter wereld? Zie onze tips voor de betere foodpairing.

En onthou, 'beste bier of niet", het lekkerste bier blijft wat je zelf het beste vindt.