Het eenvoudig en lekker kerstmenu van blogger Yves

dinsdag, 15 december, 2015 - 17:19

Mijn menu dus. Eentje waarin eenvoud gekoppeld aan nostalgie centraal staat, gevarieerd en vol van smaak. U feest toch mee?

Als aperitief serveer ik dit jaar een Pimm’s Cup, een frisse, kruidige cocktail die vooral in Engeland gesmaakt wordt. Pimm’s is wat alcoholgehalte niet zo sterk wat maakt dat je het aperitieven makkelijk wat kunt rekken zonder kwalijke gevolgen. De citroen en de appelsien zorgen voor de fruitige toets, de komkommer voor de fraîcheur en de gingerale voor wat pit. Ideaal om de avond mee af te trappen. Een smeuïg dipsausje op basis van feta, chilipeper en zongedroogde tomaten met wat krokante broodstengels, toastjes of stukken getoast pitabrood en ook de eerste honger is gestild.

Hapje of cocktail:

 

 

Toen ik nog een kleine foodie was keken we reikhalzend uit naar het moment dat er gevulde Sint-Jakobsschelpen op tafel kwamen. Niet de vulling, wel de schelpen maken hierbij het verschil. Om één of andere reden blijft dit een toppertje. Overheerlijk, makkelijk vooraf te bereiden, even de oven in en smullen maar. Een vaste waarde tijdens de feestdagen.

Serveer je als hoofdgerecht een stoofpotje zoals dit konijn met Chimay en spekjes op grootmoeders wijze, dan heeft dat niets dan voordelen. Het huis geurt heerlijk als de gasten arriveren, je hebt ook hier tijdens de feestelijkheden amper werk mee en de stoofpot kun je ook makkelijk centraal op tafel plaatsen zodat iedereen elkaar kan bedienen. Sharing is caring. Eén kleine feesttip? Kroketjes in plaats van pasta.

 

 

Een fancy dessert met een pak tierlantijntjes, wees maar zeker dat het indruk maakt bij je gasten. Plezant zo nu en dan, maar er kruipt zo waanzinnig veel tijd in? Wat deze tiramisu met speculaas en advocaat ontbreekt aan présence maakt het dubbel en dik goed in smaak.

Geen feestmenu is compleet zonder chocolade. Tot mijn schande met ik bekennen dat ik slechts dit jaar – ik weet het, ik ben er hopeloos laat mee – Oreo’s heb ontdekt. Nooit eerder geproefd maar wel helemaal verkocht nu. Een witte kerst zit er volgens de weersvoorspellingen niet in dus zijn deze Oreo Sneeuwballen het dichtst dat we in de buurt komen.

 

 

Geniet alvast van de feestdagen. Van het eten en van elkaar!