Je broodbakmachine als handige hulpkok

maandag, 17 november, 2014 - 08:00

Je keuken omtoveren tot bakkerij? Dat kan in een handomdraai. Je meest essentiële keukentool is uiteraard een broodbakmachine. Verschillende merken brachten reeds uiteenlopende types op de markt. Het is aan jou om uit te zoeken welke functies je ideale broodbakmachine moet bezitten. Stel je tijdens de zoektocht de vraag wat je wilt bakken, om zo automatisch bij het ideale toestel uit te komen. 

In de keuken is precisie enorm belangrijk. Schaf je dus ook een maatbeker en een nauwkeurige weegschaal aan. 

Omdat je af en toe het deeg in het bakblik manueel moet mengen, is een zachte pannenlikker eveneens een niet te missen tool. Harde of scherpe voorwerpen kunnen de antiaanbaklaag in je broodbakmachine immers beschadigen. Bovendien is zo’n pannenlikker erg handig wanneer je de laatste restjes uit een pot wilt likken, of banketbakkersroom in een spuitzak moet scheppen.

Brood basics

Het leuke aan je eigen brood bakken? Jij bepaalt de ingrediënten! Uiteraard bestaat brood uit enkele basisbestanddelen, maar variëren met verschillende granen en zaden, zoals maanzaad of zonnebloempitten, is best mogelijk. 

Bloem versus meel

Een graankorrel is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Verwerken we de volledige graankorrel, dan krijgen we voltarwe-, volrogge- of volspeltmeel. Als het meel heel fijn gezeefd is, tot we alleen het binnenste van de graankorrel overhouden, spreken we van bloem. 

Als we niet de volledige graankorrel verwerken, maar de bloem mengen met een bepaald percentage zemelen, dan spreken we van meel. Meel kan aangevuld worden met verschillende granen en zaden.  Hoe meer zemelen en zaden, hoe zwaarder en donkerder het brood. 

Wit brood wordt steeds gemaakt met bloem, terwijl bruin brood gemaakt wordt van meel. 

Verse versus instagist

De verhouding instantgist ten opzichte van verse gist is 1/3 tot 1/2. Bak je niet veel? Opteer dan voor kleine verpakkingen. Instantgist verliest namelijk zijn rijskracht wanneer het vacuüm verbroken wordt. Een kleine verpakking instantgist is voldoende om één brood te bakken. Let bij het gebruik van verse gist op de houdbaarheid, je werkt immers met een levend organisme. Breng gist nooit rechtstreeks in contact met zout of suiker, want die verstoren de werking ervan. 

Melk versus water

Om van bloem deeg te maken, heb je vloeistof nodig. Opteer voor water of melk. Dat laatste geeft je brood iets meer smaak en kleur. Zorg er steeds voor dat je vloeistof lauw is, oftewel zo’n 35 °C. 

Zout

Zout is de multitasker binnen het broodbakproces. Het is niet alleen een smaakmaker, maar remt ook de werking van het gist af. Voor professionele bakkers is het zoutpercentage wettelijke vastgelegd op 17%. Als bakker bepaal jij natuurlijk zelf het percentage. Wil je dit afbouwen? Doe dat dan geleidelijk.

Dierlijke versus plantaardige vetstof

Je kunt kiezen tussen een dierlijke vetstof, zoals boter of reuzel, of een plantaardige in de vorm van margarine of olie. Je mag ook opteren voor broodverbeteraar, dat is een mengsel van plantaardige vetstof en suiker. Deze mengsels zijn expliciet ontworpen voor het bakken van brood en hebben een positief effect op het kruim, de smaak en de korst. Gebruik je liever geen vetstof? Weet dan dat je brood minder mals zal zijn en vlugger gaat uitdrogen.

Wat als...

Je brood is ingezakt?

Je hebt te veel gist gebruikt, zodat het brood eerst mooi bol staat, maar daarna inzakt door te veel gasspanning. Het kan ook zijn dat je te veel water hebt gebruikt, waardoor de gist te actief wordt, met hetzelfde resultaat als gevolg.

Je brood niet rijst?

Je bent je kneedhaak vergeten of je (instant)gist is zijn kracht kwijt, omdat hij vervallen is of de vacuümverpakking al te lang geopend is. In dat laatste geval kun je proberen wat meer gist te gebruiken.

Je brood op een paddenstoel lijkt?

Je hebt meer gist, bloem of meel gebruikt dan nodig. 

Er grote gaten in je brood zitten?

Tijdens het rijzen vormt de gist gasbellen. Soms komen deze bellen samen en vormen ze een grote bel, met een holte tot gevolg. Je hebt in dit geval niets fout gedaan, maar gewoon pech gehad.

Zelf brood bakken

Met een broodbakmachine zet je in een handomdraai lekkere klassiekers, zoals roggebrood, op tafel.

Maar zo'n broodbakmachine kan meer dan z’n naam doet vermoeden. Wist je dat het ook een bijzonder handig hulpmiddel is om broodpudding of taarten mee te bakken? Daarnaast is deze keukenhulp de perfecte kneedmachine om soezen- of pizzadeeg mee te maken. 

Probeer zeker eens deze heerlijke pruimentarteletjes te maken met je broodbakmachine!

De smaak van het broodbakken te pakken?

Marco Bakker geeft je in zijn boek ‘Haal meer uit je broodbakmachine’ graag nog meer tips over de kunst van het broodbakken. 

De broodbakmachine als hulpkok

Titel: Haal meer uit je broodbakmachine

Auteur: Marco Bakker

Uitgeverij: Monteau

ISBN: 978 90 223 3048 7