Kerstkriebels? Tips & tricks van de chef voor geslaagde vleesgerechten

Krijg je het ook al warm en koud tegelijk bij het idee aan de kerstmenu?  Hoe zorg je ervoor dat het kerstgebraad lekker mals en sappig op tafel komt?  Enkele tips & tricks voor foolproof vlees op de kersttafel.
donderdag, 14 december, 2017 - 15:26

Krijg je het ook al warm en koud tegelijk bij het idee aan de kerstmenu?  Hoe zorg je ervoor dat het kerstgebraad lekker mals en sappig op tafel komt? Enkele tips & tricks voor foolproof vlees op de kersttafel

1. Hoe rooster je een kwarteltje of duifje zonder dat ze droog worden? 

Kleine vogeltjes zijn snel gaar dus het is allemaal een kwestie van tijd.  Braad een kwarteltje aan in de pan en laat dan ongeveer 10 minuten verder garen in een voorverwarmde oven op 180°C. Voor een duifje van 300-400 g reken je best op 15 minuen;

En een simpele truc: Wikkel de borstfilets in wat spek of pancetta, dat geeft vet af tijdens de bereiding en houdt de borstfilets ook lekker sappig. 

Kookinspiratie: kwartel met druifjes van Sofie Dumont 


of een feestelijk duifje in rode wijnsaus met kroketjes 

 

2. Hoe rooster je groot vlees?

Een extra handige tool in de keuken (tip voor een kerstcadeautje voor de foodie van de familie) is een kerntemperatuurmeter.

De ideale kerntemperatuur van een rosbief is 48°C. Als je de rosbief op hoge temperatuur gaart, haal je het vlees eruit bij een kerntemperatuur van 40°C. De temperatuur loopt buiten de oven nog tot 48°C op. 

Als je het vlees na het aanbraden op een lage temperatuur laat garen, duurt het langer maar het is ook meer mooi rosé en uit de oven stijgt het minder in temperatuur. 

Sandra maakte een verrassende combinatie van rosbief met broccolicouscous en dragondressing. 


Of de lekkere versie van Sofie: rosbief met gevulde zoete aardappel en mierikswortel. 

3. Hoe voorkom je dat een stoofgerecht droog wordt?

Serveer de stoofpot niet te heet. Bij het afkoelen neemt het vlees wat vocht op en gaat ook malser smaken. Gebruik ook geen te mager vlees om te stoven. Bv Varkenswangetjes zijn perfect om te stoven met een lekker biertje.  Of met een pittige mosterdsaus erbij. 

4. En de kalkoen? 

Zorg dat de kalkoen in je oven past! Reken voor een gezelschap van 8-10 personen een kalkoen van 4 kg en ongeveer 2h braadtijd. Voor 12-14 personen voorzie je een kalkoen van 6 kg en een braadtijd van 2,5h.

Haal de kalkoen minstens 30 minuten voor ze in de oven gaat uit de koelkast en verwarm de oven ongeveer 20 minuten voor. Dek losjes af met aluminiumfolie maar verwijder die de laatste 45 minuten van de baktijd voor een knapperig vel. Laat de kalkoen minstens 20 minuten rusten voor je ze versnijdt. 

Sofie toverde een heerlijke gevulde kalkoen met knolselderkroketjes, raapjes en schorseneren op tafel. Alle moois wat het seizoen te bieden heeft!