Koken met en voor kinderen: Ode aan de pompoen

vrijdag, 31 oktober, 2014 - 09:08

Pompoenen zijn er in alle soorten en gewichten. Kinderen houden van ze. Al is het maar omdat je er zo geweldig mee kan knutselen. Maar er zijn meer mogelijkheden dan griezelige pompoengezichten maken alleen. Gelukkig… want knutselen is niet mijn ding. Wat dacht je van pompoenfrietjes? Of kindvriendelijke pompoensoep? Of chocolade-pompoen-pannekoeken? Je kan van de pitten trouwens ook een lekkere knabbel maken voor op feestjes. 

Pompoenpuree

Veel van de pompoenrecepten beginnen met pompoenpuree maken. Er is een heel makkelijke manier om dit te doen!

Hoe maak ik het?

  1. Was je pompoen, verwijder de pitten en draden en snij hem in stukjes van ongeveer 2 cm. (Goed nieuws! De schil moet er niet af… deze geeft net extra veel smaak en bevat heel wat vitaminen. Door te verwarmen wordt hij vanzelf zacht.) 
  2. Leg de stukjes pompoen in een ovenpot met deksel of verpak hem met aluminiumfolie. 
  3. Laat garen voor 45 minuten op 200°C. 
  4. Pureer met de staafmixer tot een zachte structuur. Of prak met een vork. 
  5. Je kan de puree onmiddellijk gebruiken of bewaren in de diepvriezer voor een volgende keer.

 

Kaneel-pompoen-honingboter

Overheerlijk is ook de kaneel-pompoen-honingboter! Een heel mondje vol. Letterlijk en figuurlijk! Perfect op een croissant of boterham. Je kinderen zullen er van smullen! Trouwens dit recept kan je makkelijk samen maken.

Hoe maak ik het? 

Ingrediënten: 250g boter, 3 eetlepels pompoenpuree (koud), 3 eetlepels honing, 1 eetlepel suiker, 1 koffielepel kaneel 

Bereidingswijze:

  1. Vermeng de boter met de suiker en de kaneel.  Mix goed tot de boter erg luchtig is.
  2. Meng telkens 1 eetlepel pompoenpuree met de boter en mix tot alles goed gemengd is.
  3. Als de 3 eetlepels vermengd zijn, voeg dan de honing toe en sla de boter een laatste keer erg luchtig.
  4. Bewaar afgedekt in de koelkast.

 

Gewoon al omdat het volgende gerecht zijn naam deelt met onze lekkere Belgische aardappelfrietjes zal dit een bestseller zijn voor de kinderen!

De pompoenfrietjes…

Maar let op! Snij de frietjes niet te dik en bloem ze licht in! Het inbloemen zullen de kinderen heerlijk vinden. Kijk maar eens hoe Piet het doet

 

 

Pompoen-chocolade pancakes

Als je even niet weet wat te doen op een sombere woensdagnamiddag, dan zullen deze pompoen-chocolade-pancakes de dag weer doen stralen! Het lijkt wat vreemd om een groente te combineren met zoet, maar geloof me maar… het zoete van de pompoen smaakt heerlijk met de chocolade. Herfst in een pannekoek!

Ingrediënten: 3 eieren, 115g bloem, 140 ml melk, opgehoopte tl bakpoeder, beetje zout, 50g pompoenpuree, handvol kleine stukjes chocolade.

Hoe maak ik het:

  1. Splits de eieren. (Breek het volledige ei in een kom en zorg dat de dooier nog volledig blijft. Grijp met je vingers voorzichtig de eidooier uit het eiwit. Ik noem dit de Luna-park-techniek. Je zal wel begrijpen waarom.)
  2. Doe eiwit en eigeel in aparte kommen.
  3. Voeg al de andere ingrediënten bij het eigeel en roer stevig om.
  4. Mix ondertussen het eiwit hard.
  5. Vermeng het eiwit met het deeg door heel rustig te vermengen met een spatel. Het is de bedoeling dat je deeg mooi schuimig en dik zal worden. 
  6. Zo! Klaar om te bakken.
  7. Verhit een pan met boter (liefst geklaarde boter) op hoog vuur en bak pancakes van ongeveer 15cm breed.

 

Heerlijk met mayple syrup, wat honing of gewone siroop.