Lactosevrij koken: wat met quiches?

Lactosevrij koken: wat met quiches?
dinsdag, 12 april, 2016 - 12:52

We hebben twee recepten voor je uitgewerkt. In deze recepten zit geen of amper lactose.

 

Quiche met asperges

De asperges zijn weer in het land en laat het witte goud nu net de ideale basis zijn voor één van mijn favoriete quiches!

Dit hebben we nodig: 200 g taartdeeg gluten-en lactosevrij van Herta, 500 g asperges, 150 g gerookte zalm, 2 eieren, 40 g Parmezaanse kaas, 1dl lactosevrije room

 

 

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Laat het deeg op kamertemperatuur komen. Vet een ronde taartvorm in met boter en leg hierop het vel taartdeeg (snij overtollige randjes af). Bedek met een vel bakpapier, duw goed aan, en beleg met bakparels (rijst of droge kikkererwten kunnen ook). Als de oven op temperatuur is, bak 10 minuten af. Dit noemen we blind bakken. De steunvulling kan je er na het bakken gemakkelijk uithalen, laten afkoelen en bewaren voor een volgende keer.

2. Schil de asperges en snijd de houtachtige uiteinden af. Kook deze ongeveer 20 minuten in licht gezouten water. Zeef de bouillon. Kook de asperges in ongeveer 8 tot 10 minuten gaar in deze bouillon. Laat ze uitlekken. De bouillon kan je opvangen en nadien gebruiken als basis voor een heerlijk aspergesoepje.

3. Snijd de gerookte zalm in reepjes en verdeel over de taartvorm. Verdeel ook de asperges over de taartvorm.

4. Klop de eieren los met de room en voeg de Parmezaanse kaas toe. Breng op smaak met peper en zout. Giet het roommengsel over de asperges.

5. Bak de quiche 30 minuten op 180°C.

Parmezaanse kaas, harde kaas, bevat geen of een verwaarloosbare hoeveelheid lactose (0-0,1g/100 g). Bij de meeste volwassen lactose- intoleranten ligt het maximaal te verdragen gehalte hoger dan 3 gram per dag. Dit is bij iedereen verschillend.

 

 

 

Quiche met prei en spek

Een ander leuk recept dat mijn aandacht trok op de website van VTM koken is er eentje van Piet Huysentruyt: quiche met prei en spek.

Zo ziet de ingrediëntenlijst eruit met mijn aanpassingen: 1 dl lactosevrije melk, 1 dl sojaroom, 250 g spek, 2 aardappelen, 3 stengels prei, 2 eieren, 1 vel bladerdeeg Millefoglie van Schär (is lactosevrij en glutenvrij), vetstof , peper en zout.

 

De werkwijze kan je verder gewoon overnemen.

 

Als je een keer wat meer tijd hebt, kan je trouwens zelf kruimeldeeg maken.

Voor 1 taartbodem heb je dan nodig: 250 g bloem, 125g koude plantaardige boter, 10 g zout en 175 ml koud water.

  1. Snijd de boter in kleine blokjes en meng onder de bloem.
  2. Wrijf tussen je vingertoppen tot een kruimelige massa.
  3. Voeg water en zout toe en kneed zeer goed tot een homogeen deeg.
  4. Laat afgedekt met plasticfolie enkele uren rusten in de koelkast. Rol het deeg uit op bakpapier en bedek de vorm.
  5. Verwerk het verder zoals bovenaan beschreven.

 

Quiche kan je als diner eten met een lekkere salade erbij, maar het kan ook als brunch of borrelhapje. Snijd hiervoor de quiche in dunne puntjes en prik er een leuk vorkje of prikkertje in. Laat het smaken!