Lekker lokaal: maak kennis met de Voedselteams!

Lekker lokaal!
vrijdag, 23 januari, 2015 - 15:31
vegetarisch

Voedselteams zijn booming business. Ze ontstonden in 1996 en zijn ondertussen al 161 teams rijk over heel Vlaanderen. Wat er zoal gebeurt in zo’n team? Wel, een voedselteam werkt volgens het korte keten principe: een groep mensen uit dezelfde buurt kopen samen voedsel aan bij lokale boeren en producenten. Zo steun je de lokale economie, ben je zeker van de – biologische - herkomst en goeie kwaliteit van je voedsel en eet je mee met de natuur. Bovendien doe je je portemonnee en de planeet er een plezier mee: je eten legt geen honderden kilometers – vaak per vliegtuig – af om in je kookpot te belanden en jij kan lekker dichtbij huis je boodschappen ophalen.

Ik ben zelf een enthousiast voedselteamlid en doe wekelijks met plezier mijn aankopen via de online webwinkel. Vanachter de computer maak ik een keuze uit het biologisch aanbod met groenten en fruit, sappen, confituur, honing, brood, zuivel, thee, vlees en seitan. Ik klik, bestel en pik mijn lekkers de week daarna op in ons fijne voedselteamdepot om de hoek. 

 


Elke week houdt een ander lid van ons team het depot een uurtje open. Het is een uur vol gezellig komen en gaan. “Een groentepakket voor Diane, wat fruit voor Griet, een konijntje voor Bavo, vol-au-seitan voor Katrien, lekkere sapjes voor Lise, een geitenkaasje voor Rob, wat yoghurt voor mij…” 

Met een lichte glimlach op mijn gezicht en zware tassen in de hand, stap ik er wekelijks naar buiten. Een sprankel geluk voor elke groente die ik straks in mijn korte keuken mag bereiden.

Recept: wintergroenten in zoetzure mosterdvinaigritte met pompoenfrietjes

 

Meer weten over Voedselteams of zelf lid worden? Klik hier.