Lekkers in een bokaal: van ontbijt tot dessert

woensdag, 18 mei, 2016 - 09:43

Vergeet plastiek potjes. Bokalen it is. De voordelen zijn duidelijk. Ze sluiten veel beter af en je gebruikt ze steeds opnieuw. Ideaal voor het milieu dus.

Je kan er trouwens alle kanten mee uit. Vul ze met ontbijt, met een lunch of met een gezond dessertje. Bereid je gerechtje de avond voordien en het enige wat je de ochtend zelf moet doen, is de frigo openen en de jar meenemen. Hoe handig kan het zijn!

 

Er zijn wel enkele regeltjes voor een geslaagde maaltijd on-the-go.

  1. Hou je aan de specifieke volgorde:
    1. onderaan: dressing
    2. Tweede laag: zware groenten of andere zwaardere ingrediënten
    3. Derde laag: lichtere groenten
    4. Eindigen met gewone sla. Zorg dat die niet in contact komt met de dressing, want anders wordt ze wak.
  2. Vul de bokaal goed op. Zo schudt alles niet door elkaar.
  3. Vergeet croutons of broodkorstjes. Die worden vaak wak.
  4. Zorg dat alles koud is voor het in de bokaal gaat.

 

De vraagt rijst natuurlijk: met wat vul je die bokalen?

Goed nieuws, er zijn honderden mogelijkheden. Dit kan met alles van havermout, yoghurt met fruit, een caesar salad over een pastasalade tot een smoothie of een fris dessertje.

 

 

1. Ontbijt met yoghurt, rode vruchten en pecannoten

Ingrediënten: 4 el Griekse yoghurt,  1 el rietsuiker (eventueel), 3 el granola, 1 handvol rood fruit (frambozen, braambessen, ...), 1 el pecannoten

Bereiding:

  • Lepel de yoghurt onderaan in de bokaal.
  • Vul op met rietsuiker, granola, rood fruit en pecannoten.
  • Extra mogelijkheden: munt, andere nootjes of fruit, ...

 

2. Lunch met paprika, avocado en pasta

Ingrediënten: 1 avocado, 2 el yoghurt, 1 el water, 0,5 limoen; 0,5 rode paprika; 0,5 gele paprika; 1 venkel, 1 stengel selder; 2 el feta; enkele kerstomaatjes, 50g pasta, peper, zout

Bereiding:

  • Mix het vruchtvlees van de avocado met yoghurt, water en limoensap. Kruid met peper en zout. Lepel onderaan de bokaal.
  • Was de groenten en snij paprika's, venkel, selder en kerstomaatjes fijn. Lepel op de dressing.
  • Verkruimel de feta over de groenten.
  • Kook de pasta beetgaar, giet af en laat volledig afkoelen. Verdeel over de feta. Sluit af en bewaar tot zeker 1 dag in de koelkast.

 

3. Dessertje met cheesecake, mango en aardbei

Ingrediënten:  1 handvol aardbeien, 0,5 mango, 100g roomkaas, 50g room, 3 speculaaskoekjes

  • Klop de room half op. Spatel onder de roomkaas. Lepel in een bokaal.
  • Snij de mango in stukjes. Verdeel over de cheesecake.
  • Mix aardbeien fijn en giet over de mango.
  • Neem een paar extra speculaaskoekjes mee om over het dessertje te verkruimelen.

Hou trouwens volgende week zeker De Keuken van Sofie in de gaten. Sofie geeft elke dag een tip voor een zalig eenvoudig on-the-go recept.