Lekkers van het seizoen: 5 gerechten met komkommer

woensdag, 26 augustus, 2015 - 16:02

Aangezien ‘de komkommertijd’ op een absoluut hoogtepunt zit – al is hij dankzij de teelt in serres het volledige jaar te verkrijgen - is de moment aangebroken deze eenjarige vruchtgroente in deze rubriek aan bod te laten komen. 

Aperitieven met een schijfje komkommer, sinds de gin tonic hype – ligt het aan ons of lijkt die wel eeuwig te duren – ons land sinds enkele jaren stevig in zijn greep heeft kijkt niemand daar nog raar van op. 

 

 

Recept: Gin-Tonic

 

Onze Zweedse vrienden weten het al langer dan vandaag, zalm en komkommer, dat is een gouden huwelijk. In deze bereiding krijgt de rauw gemarineerde zalm het gezelschap van zoetzure komkommer, een bereiding die onze groene rakker tot een hoger niveau tilt. De ideale basis voor een slaatje, maar ook aan te raden als een gezond fris tussendoortje. Check zeker het recept.

 Als er iets is wat wij sinds onze vakanties op het Griekse eiland Kreta dubbel en dik weten te smaken, dan is het wel tzatziki. Komkommer, Griekse yoghurt, een teentje look, limoensap en afkruiden met peper en zout, meer is er niet nodig voor het ultieme verfrissende gerecht dat zijn fans tot ver buiten de Griekse landsgrenzen mag tellen. Ideaal met een stukje stokbrood, of bij een pitabroodjes met kip en avocadocrème zoals in dit recept.

Niets zo jammer dan een ongeïnspireerd groentebuffet op een barbecue met kwartjes tomaat, geraspte worteltjes en schijfjes komkommer in de hoofdrol. Een kwartiertje in de zon en er blijven enkel verlepte groentjes over. En dan te bedenken dat je niet meer dan wat olie en azijn, dille en een sjalotje nodig hebt om een hemelse komkommersalade uit je mouw te schudden. Zeker proberen!

 

 

Recept: ribbetjes en komkommersalade

 

Het mag misschien verbazen maar ook in sushi is de komkommer een graag geziene gast. Het is iets dat hij niet alleen te danken heeft aan zijn frisse smaak, ook zijn krokante beet speelt hier een rol. Een rolletje maki is gewoon niet hetzelfde zonder een stukje komkommer. (Recept)

Een zware nacht achter de rug – wie weet lag net die ene gin tonic wel aan de basis van je kater – weet dan dat twee frisse schijfjes komkommer op je ogen wonderen kunnen doen. Als dat niet kan tellen als advies.