Lekkers van het seizoen: aardpeer

dinsdag, 17 maart, 2015 - 18:00

Deze maand is het de beurt aan de aardpeer, ook gekend onder de naam topinambour of het fancy klinkende ‘Jerusalem Artichoc’. In tegenstelling tot wat de schil doet vermoeden hoef je de aardpeer niet van zijn jasje te ontdoen. Goed wassen en eventuele knobbeltjes verwijderen is voldoende. Gezien ‘Dagen zonder Vlees’ ondertussen ook is afgetrapt houden we onze receptjes zo goed als vegetarisch. Een occasionele zeevrucht – ideaal in combinatie met aardpeer – kan nog net.

 

 

 

  • Dankzij de zachte, zoete smaak kun je de aardpeer perfect gebruiken om een romig soepje van te maken. Als onvervalst liefhebber van soep trappen we deze reeks van vijf dan ook met plezier af met een aardpeersoepje. Makkelijk, bijzonder smaakvol en ideaal vooraf te bereiden als je een feestje gepland hebt.
  • De aardpeer is een veelzijdige knol, zoveel is wel duidelijk. Ideaal als hoofdingrediënt maar je kunt ze ook stomen, koken, roerbakken of frituren zoals in volgende gerecht. Voor de bereiding van aardpeer met grijze garnalen, beukenzwam en platte kaas frituren we flinterdunne schijfjes tot krokantjes en maken we van de overschot een zalfje. Tweemaal aardpeer is dubbel plezier.
  • Grillen stond nog niet op ons lijstje maar net als zijn veel bekendere vriend de aardappel kan je de aardpeer zonder enig probleem grillen. Een dompelbadje met citroenwater doet trouwens wonderen tegen het verkleuren. ‘Die hards’ kunnen zonder probleem de bereiding van de gegrilde aardpeer met Griekse yoghurtsaus op de barbecue doen zoals in het recept, zij die iets minder avontuurlijk zijn gebruiken uiteraard de oven.
  • Aardpeer en sint-Jacobsvruchten – beide producten hebben een mild zoete smaak -  is een absolute match made in heaven. Beide smaakmakers komen perfect tot hun recht in volgende risotto, zonder meer één van mijn favorieten.
  • De aardpeer mag ondertussen min of meer ingeburgerd zijn in de Belgische keuken, net zoals dat bij zijn vriendjes de schorseneer, knolselder en de koolrabi het geval is zal er steeds naar verwezen worden als ‘vergeten groenten’. Wij gaan er onze slaap niet voor laten. Zeker niet omdat je met al die vergeten groenten een geweldige pastagerecht op tafel kunt toveren.

 

Ben je zelf ook volop aan het vasten in het kader van ‘Dagen zonder Vlees’, dan kun je in bovenstaande bereidingen perfect de garnaaltjes en de sint-Jakobsnoten weglaten.