Lekkers van het seizoen: vijf keer garnaal

zondag, 17 mei, 2015 - 18:00

In België en Nederland weet men deze delicatesse naar waarde te schatten, het buitenland ligt echter niet direct wakker van onze grijze garnaal. Volledig onterecht, want geen product drukt zo zijn stempel op de ‘Vlaamsche klassiekers’ als de grijze garnaal. Als eerbetoon, vijf gerechten om uit te proberen.

1. Tomaat-garnaal

De traditie wil dat indien je ‘tomates crevettes’ maakt, je de tomaat netjes uitholt en vult met de grijze garnalen en cocktailsaus. Niets mis met traditie, al wat retro is wordt de hemel in geprezen, maar helemaal van deze tijd is het niet meer. Voor een optimale smaakervaring ga je te werk zoals in dit recept voor tomaat garnaal. Drie hoofdrolspelers, aangevuld met wat bieslook en een gesnipperde sjalot, meer moet dat niet zijn.

Recept 

2. Garnaalcocktail

Wie dacht dat je voor cocktails enkel in een bar terecht kunt, die heeft allicht nog nooit een ‘garnaalcocktail’ gegeten. Deze feestklassieker bij uitstek met naast de grijze garnaal ook sla, tomaat, een hardgekookt ei en cocktailsaus op het ingrediëntenlijstje wordt geserveerd in een glas. Net als bij de tomaat garnaal tellen we hier slechts 5 producten. Een moderne variant maak je met kwartelei, kerstomaten en cresson. Net dat ietsje verfijnder en minstens zo lekker.  

Recept 

3. Garnaalkroket 

Onze favoriet aller garnaalbereidingen is ongetwijfeld de ‘garnaalkroket met gefrituurde peterselie en citroen’. Laat je vooral niets wijsmaken, bij deze bereiding komt er aardig wat werk kijken maar het resultaat is om duimen en vingers bij af te likken. Een krokante korst met een hemelse smeuïge vulling met garnaaltjes… zalig! 

Recept 

4. Asperges à la flamande met garnaaltjes

De Vlaamse klassieker die in de maanden mei en juni het vaakst wordt bereid is ongetwijfeld ‘asperges à la Flamande’. Nu horen we jullie denken dat je hiervoor enkel asperges, ei, boter en krulpeterselie nodig hebt en dat klopt volledig. Maar al eens geprobeerd hier grijze garnalen aan toe te voegen? Je zult onmiddellijk bergrijpen waarom we de versie met garnaal in dit lijstje hebben opgenomen. 

Recept

5. Karnemelkstampers met garnaaltjes 

‘Karnemelkstampers’ , kerremelkstampers of tatjespap is een aardappelbereiding met karnemelk uit de tijd van ons grootmoeder. Deze volkse bereiding die vooral wordt gesmaakt in West- en Oost-Vlaanderen leerden we ironisch genoeg kennen in het geroemde restaurant In De Wulf. Eenvoudig te bereiden, vol van smaak en ongelofelijk lekker mede dankzij de grijze garnalen.

Recept