Lekkers van het seizoen: vijf keer raapjes

dinsdag, 16 december, 2014 - 10:05

Toch een keertje proberen denken wij dan, want je kunt er alle kanten mee uit. Dat wintergroenten al snel in stoofpotjes verdwijnen heeft ongetwijfeld met het seizoen te maken.

Uit onze eerste bereiding mag alvast blijken dat de raap lang niet misstaat in een stoofpot van hert met witloof en girollen. Een klassieke keuze, maar wel verdraaid lekker. Vegetariërs weten natuurlijk al langer dan vandaag dat je met groenten bijzonder veelzijdige gerechten op tafel kunt toveren. Gestoomde groenten met een kruidenolie, perfect als rijke garnituur maar ook als volwaardig gerecht staat het als een huis. 

Dat je met raapjes perfect een bord kunt afwerken werd in Mijn Pop-Uprestaurant reeds bewezen. In de bereiding van een lamskroontje met wortel en raap krijgt laatstgenoemde de eer om zich voor te doen als een frietje. In balkjes gesneden en kort opgebakken, meer moet dat niet zijn. Een andere manier waarop raapjes de show kunnen stelen is als puree. De bereiding van duif met puree van raapjes en toast met kardemon is niet alleen een streling voor het oog, het is er ook één om duimen en vingers bij af te likken.

Onze reeks van vijf sluiten we met plezier af op dezelfde manier zoals we begonnen zijn, met een overheerlijk stoofpotje. Ook hier zijn het de raapjes die voor een mooi winters karakter zorgen.

Misschien nog een kleine tip meegeven bij het aankopen van rapen? Des te groter de raapjes, des te minder vers ze zijn. Probeer dan ook steeds voor kleine exemplaren te kiezen. Schillen is vervolgens niet nodig, afborstelen en wassen is voldoende.