Marc Coucke gekroond tot ‘MasterChef 2012’

donderdag, 23 augustus, 2012 - 21:01

Marc Coucke en Maarten Bosmans vergezelden Manou Kersting in de strijd voor de titel van ‘MasterChef 2012’. Jurylid Kenny Bernaerts was er aan de vooravond van deze finale er al van overtuigd dat het een hevige strijd zou worden: “Het wordt een clash of the titans.” Met deze sterke woorden ging de grote finale al snel van start.

Maar niet voor er de drie finalisten nog een verrassing werd voorgeschoteld. Want naast het bereiden van een zelfgekozen driegangenmenu, moesten Manou, Marc en Maarten op 30 minuten tijd nog een aperitief bereiden. Een goed menu is namelijk niets zonder een lekker drankje en een smakelijke amuse-bouche.

Na het aperitiefhapje en de bijhorende cocktail, waren de mannen klaar voor het echte werk: het driegangenmenu. Eerst kregen de finalisten anderhalf uur de tijd voor hun voor- en hoofdgerecht. Marc ging voor langoustines met appel, curry, verse kruiden en een zeste van limoen. Als hoofgerecht schotelde hij een tevreden Wout en Kenny duif voor met drie soorten spek, aardappelen, croutons en een mousse van erwten.

Manou bereidde als voorgerecht lamsgehakt gerold in kool- en wijnbladeren, fijngesneden kool, zure room en knoflook. Daarop volgde een perfect passende kabeljauw met venusschelpen, gerookt spek, gevulde aardappelen en wortel. Maarten bracht met zijn voorgerecht een ode aan zijn vrouw met twee variaties van gerookte paling. Als hoofdgerecht serveerde hij ibericovarken met asperges en een picklessaus.

Voor juryleden Wout en Kenny waren de drie finalisten na deze eerste shift bijzonder aan mekaar gewaagd. Het dessert moest dus uitsluiting brengen. Tot grote verwondering van de jury sloeg Marc Coucke er op 45 minuten tijd in een stevige gelei te maken. Maarten bracht een variatie op zware woudtaart en Manou Beerselse mandjeskaas met pompelmoessap, citroenmelisse, chocolade en honing.   

Nadat Manou, Marc en Maarten vandaag alles op alles gezet hadden in de MasterChef-keuken, was het aan Wout en Kenny om harde knopen door te hakken tijdens een zware deliberatie. Het was Wout Bru die de verlossende woorden mocht uitspreken: “MasterChef 2012 is Marc.” Duidelijk onder indruk reageerde Marc Coucke: “Ik ben echt heel blij. Had je me dit twee maanden geleden gezegd, had ik het niet geloofd. Nu ligt er wél een zware druk op mijn schouders: ik mag vanaf nu geen enkel slecht bordje meer maken in mijn leven!”