Meevaren op De Smaakboot

zaterdag, 16 november, 2013 - 10:29


Voor de 'maiden trip' van Zeebrugge naar Brugge, verzamelden de (gelukkige!) opvarenden bij de Vlaamse visveiling in Zeebrugge. Boegbeelden Dorien Knockaert en Kobe Desramaults, schrijfster en chef, water en vuur, doopten de Smaaktboot met een Brugse Zot, een heerlijk lokaal bier dat we later ook mogen proeven aan boord.

 

Want de Week van de Smaak, dat is ook aandacht schenken aan de lokale smaakvolle producten die ons land rijk is. Met dit jaar in de hoofdrollen ons witte goud, witloof, smaakvol lokaal bier en overheerlijke Noordzeevis.

Chef Kobe Desramaults heeft zijn collega en vriend Pieter Lonneville, chef van restaurant Tête Pressée in Brugge, uitgenodigd om samen te koken in de kombuis van de Smaakboot. Uit het piepkleine scheepskeukentje (en een indrukwekkende grill op het dek) toveren de chefs 3 heerlijke bereidingen op tafel.

 

 

Met de haven van Zeebrugge achter ons gelaten, en op het gemakje varend op de Damse vaart, krijgen we een voorgerecht dat je eigenlijk ook wel een hoofdplat kan noemen: warme tête pressé van Duroc d’Olives varken deconstructed: hersentjes krokant gebakken, geroosterde tong, varkenswangetjes met Straffe Hendrik, varkensoor in gelei, risotto van aardpeer en een bouillon van witloof. Niet de meest toegankelijke starter, maar erg smaakvol onthaald door alle passagiers! Erg fijn om ook eens minder evidente stukjes vlees zo smaakvol geserveerd te krijgen. En daarbij wordt ook de Brugse Zot vlotjes gedronken, uitgeschonken door biersommelier Luc De Raedemaeker.

 

Vervolgen doen Kobe en Pieter met een fazantfilet, traaggegaard en krokant gebakken, met daarbij een worstje van de boutjes van de fazant, geroosterde en gerookte wortel, een groente waar ook wij nog nooit van gehoord hadden: suikerbrood (met een smaak die het midden houdt tussen witloof en andijvie), crumble van ui en jus van witloof. En bij dat krachtig, smaakvol hoofdgerecht, komt een krachtig bier: Straffe Hendrik triple.

 

Tussendoor wandelen we ook over het dek, en zien we de bruggen opengaan voor onze boot, best leuk om eens aan deze kant van de brug te staan! En ook Greta Aelvoet komt even langs om ons te vertellen over haar witloof. Zij is witloofproducente, en vertelt en toont met veel passie hoe witloof wordt gekweekt. We leren bij dat er een heleboel verschillende rassen witloof bestaan, en dat het dat is dat de bitterheid bepaalt, en niet zozeer de kweekmethode. Erg interessant!

 

Ondertussen varen we het prachtige Brugge binnen: de sluisdeuren gaan open, en terwijl onze boot gezapig stijgt, genieten wij van het dessert: de romigste rijstpap ooit met een karamel van zwarte thee, mandarijntjes en gekarameliseerde hazelnoten. Sommelier Luc sluit mooi en krachtig af met de Straffe Hendrik Quadrupel!

 

Misschien een beetje wankel zetten we voet aan wal in het prachtige Brugge bij zonsondergang. Nu al naar huis gaan zou jammer zijn, en daarom is er ook een overnachting voor ons voorzien in het prachtige hotel Prinsenhof in hartje Brugge. Nagenieten doen we met een culinaire wandeling door de stad, met op gepaste tijdstippen een sappige anekdote over de Bruggelingen van weleer en hun eetgewoonten, afgewisseld met proevertjes van de smaakvolste zoetigheden die Brugge ons te bieden heeft.

Een voortreffelijke start van De Week van Smaak, dat smaakt naar meer!

Het volledige fotoverslag ontdek je op onze Facebook-pagina.