Mijn Restaurant! Onze reporter luncht bij Art Kwizien in Dendermonde

vrijdag, 28 oktober, 2011 - 13:34

Art Kwizien, de brasserie van Sofie en Steven, is ondergebracht in een statig art-decopand, op enkele minuten van de Grote Markt in Dendermonde. Het gebouw, ontworpen door architect De Bondt, was oorspronkelijk een bank en later een café. Sofie en Steven moesten zich voor de inrichting aan enkele regels houden omdat het pand geklasseerd is. De keuze voor donkerbruine muren en een toog met zwarte tegels is geslaagd. Het geeft de brasserie een warm en gezellig interieur.

Art Kwizien heeft voorlopig nog geen lunch, dus ik kies voor Dendermondse kop als voorgerecht en Procureur van Berkshire varken als hoofdgerecht. Het aperitief en het broodje komen snel op tafel, gevolgd door een amuse. De pompoensoep met schuim van basilicum is ideaal in dit herfstweer. De bediening verloopt vlot, ook wanneer het later op de middag drukker wordt. De Dendermondse preskop, een streekgerecht, is vergezeld van een fris slaatje en paardenworst. De combinatie van koud en warm zit juist. De porties zijn ook vrij groot. Sofie komt regelmatig met de gasten praten, wat voor een gemoedelijke sfeer zorgt. Even later staat de Procureur van het Berkshire varken voor mijn neus. Onder het malse vlees liggen de polderaardappelen. Het buikspek, de saus van karmelietenbier en de jonge wortel zijn mooi gepresenteerd op het bord. De zachte smaak van het buikspek past goed bij het bittere karakter in de saus. Ik sluit de lunch af met een koffie. De twee macarons erbij zijn een aangename verrassing. Een geslaagde lunch in een gezellig, warm interieur.

Speciaal voor vtmkoken.be geven chefs Berry en Steven het recept van hun 'signature dish' Salade van Mechelse koekoek prijs. Ontdek het hier.

Onze reporter lunchte ook bij Alaise in Ekeren. Lees haar verslag hier.