Neuzen in het zomeraanbod: de wijntrends voor de zomer - deel 1

woensdag, 21 mei, 2014 - 16:29
wijntips

Tip 1: Moscato sprankelt ook in andere talen

De zachte bubbels van een Moscato d’Asti uit Italië, mousserende fruitbommetjes met een lichtzoete ondertoon, zijn al langer gekend, maar we zien de voorbije weken de opmars van deze bubbelfamilie uit andere regio’s en landen. Met het oog op de wereldbeker voetbal lanceert Delhaize bijvoorbeeld een Rosé en Moscato uit Brazilië, onder het label ‘Brazilian Soul’. Zoalsmeestal het geval is blijft dit wijntype vrij laag in alcohol (hier 7,5°)  en tevens laag geprijsd (6,99 euro). Ook concurrent Carrefour  gokt op zo’n ‘Pink Moscato’ , maar zocht hun roze Barefoot Bubbly in Californië. Ook deze fles draagt slechts 8% alcohol en een mild prijskaartje (8,59 euro). Het voordeel van deze wijntypes: ze richten zich op consumenten met een zoete tand die anders hun bubbels toch parfumeren met siroopjes of fruit en bovendien hun zomers budget niet willen overbelasten. Als zomers aperitief zijn ze bovendien nog fris genoeg om de rest van de wijnen niet te vergallen. Hun nadeel: het zijn zelden verfijnde producten. De meeste ‘kenners’ halen er hun neus voor op, tenzij voor de betere Moscato d’Asti, die dan ook een pak duurder uitvalt.   

Tip 2: De prestige-rosé breekt door

De globale rosé-revival mag dan misschien over zijn hoogtepunt zijn en het aantal radicale tegenstanders groot blijven, toch zien we het roze flessenaanbod steeds volwassener worden. En voor het eerst liggen er ook rosé met extra power en fruitkracht in onze rekken, die werkelijk een brug slaan tussen ‘wit’ en ‘rood’. Dus geen vis-noch-vlees-oplossing bieden, maar zelfs als wijn zeer boeiend zijn. We denken hierbij vooral aan exclusievere rosé’s uit Frankrijk en de Provence, zoals de Rosé Miravel van – het domein dat Angelina Jolie en Brad Pitt leasen, vorig jaar uitgeroepen tot beste rosé van de wereld  -  of de recent gelanceerde supercuvée ‘Aurore Sur La Moskova’ van Château La Martinette, maar ook aan het nieuwe gamma van het Libanese topdomein Châtea Musar (Musar Jeune). Wijnen pur sang die uiteraard ook flirten met een hogere prijsklasse: ze nestelen zich doorgaans tussen de 15 à 30 euro, net zoals hun betere witte en rode broertjes. Maar ze zijn het kwalitatief wel 100% waard.

Dus wie origineel uit de hoek wil komen: prestige-rosé is the real thing.

 

Tip 3: Daar is de koele Chardonnay!

Hoe je het ook draait of keert: er bestaat nog altijd een groot publiek voor de Chardonnay-druif. Een heuse globetrotter, die zich ondertussen wereldwijd genesteld heeft en zich doorgaans prima heeft aan gepast aan de lokale omstandigheden. We vinden ze al jaren terug in alle rekken en alle prijsvorken, met name ook uit de Nieuwe Wereld. Maar liefhebbers van de Bourgondische stijl, nog altijd het rolmodel voor deze variëteit, hadden het vaak lastig mee deze nieuwkomers: omdat ze vaak in zonovergoten regio’s groeiden, bleken ze vaak nogal plomp en soms zelfs overrijp tropisch van structuur, bovendien ook uitgerust met een té uitgesproken houttoets. In het nieuwe aanbod zien we echter de Nieuwe Golf opduiken: Chardonnays die uit koelere microklimaten komen – en vaak zelfs ‘unwooded’ zijn, dus zonder vatlagering – waardoor ze slanker, frisser en eleganter smaken. De wijngaarden bevinden zich immers op grotere hoogten of langs de kusten, waardoor ze voldoende afkoeling krijgen. Als we alleen al naar het Australische aanbod kijken, liggen in onze handel nu vlot Chardonnay’s te koop uit deze ‘cool climate’ appellaties zoals Adelaide Hills, Yarra Valley of Tasmania. Dezelfde subtielere Chardonau’s vinden we nu trouwens ook bij ons uit Chili, Argentinië, Californië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Hun groot voordeel is dat ze bij warm weer veel minder vlug vervelen en bovendien door hun elegante fraîcheur ook prima ‘klikken’ met de zomerse gerechten.