Nieuw: suikervrij koken: hoe en wat?

dinsdag, 15 juli, 2014 - 13:50

Net zoals je de verschillende vormen van diabetes niet over eenzelfde kam kan scheren, mag het dieet van de ene diabeet niet met dat van een andere vergeleken worden. Ook het ene lichaam is het andere niet. Dit maakt het er natuurlijk niet makkelijker op om als diabeet een gezond evenwicht in je voeding te vinden. De zoektocht naar wat werkt en wat niet kan lang en soms frustrerend zijn. Diabeteseducatoren en diëtisten kunnen helpen om wegwijs te geraken in het doolhof van koolhydraten, calorieën en voedingstabellen, maar het blijft vooral een persoonlijk leerproces met de nodige trial and error.

Van die trial and error weet ik, met acht jaar ervaring als levend speldenkussen = type-1 diabeet, ondertussen alles. In de hoop dat wat ik tot nu toe aan den lijve ondervonden heb, ook voor anderen nuttig of interessant kan zijn, deel ik hier graag wat tips en aangepaste receptjes.

Aan mijn mede-diabeten: "Deze tips zijn geen absolute waarheden maar suggesties. Jij kent je eigen lichaam het best. Alle tips pas je best op je eigen maat in je voeding in. Experimenteer naar hartelust en geniet! … met mate ;-)"

Aan iedereen die “diabetici-proof” maaltijden op tafel wil toveren: Relax! Koken voor diabetici hoeft echt geen hogere scheikunde te zijn. In geval je toch onzeker bent, is de beste raad die ik kan geven even op voorhand te overleggen met je tafelgast. Hij/zij kan je het best vertellen of je überhaupt ergens rekening mee moet houden en zo kan je de pijnlijke situatie (voor beiden!) vermijden dat je je uren uitslooft in de keuken en je gast zijn/haar bord nagenoeg onaangeroerd moet laten staan.

Alvast veel kookplezier!

 

Marlies

 

PS: Laat gerust weten wat jullie ervaringen zijn. Altijd leuk om bij te leren!

ps: Ontdek mijn eerste bijdrage: zoet zonder zonde!