NIEUWS: Gezond eten en winkelen in de Benelux met de Groene Gault&Millau

maandag, 29 september, 2014 - 17:18

Groenten zijn gezond, kleurrijk, spannend en sexy. Dat weet de gastronomische wereld al langer dan vandaag. Toch is de nieuwe groentegastronomie een relatief nieuw fenomeen dat onder impuls van chefs als Frank Fol, Sergio Herman en Nick Bril in België en Alain Passard in Frankrijk furore maakt. Die laatste bande rundsvlees zelfs volledig van zijn kaart en runt 3 moestuinen die zijn restaurant voorzien van groenten, fruit en kruiden. Herman, Bril en Passard zijn dan ook niet toevallig de ambassadeurs van de Groene Gault&Millau voor 2015 die samen met de beste groenterestaurants van de Benelux werd voorgesteld.

Deze groene gastronomische gids staat boordevol gezonde adressen van de beste groente- en vegetarische restaurants, de groenste markten, en de interessantste groente- en fruitwinkels in de Benelux. Maar ook van opmerkelijke soep- en saladbars, exotische groenterestaurants en glutenvrije restaurants. En wie zelf de handen uit de mouwen wil steken vindt een overzicht van zowat alle plukboerderijen in België. Naast meer dan 300 van dergelijke adressen, bevat de Groene Gault&Millau ook interviews, dossiers en achtergrondinformatie over actuele maatschappelijke thema's zoals het nieuwe vegetarisme, voeding als medicijn, de impact van voeding op het mileu en een uitgebreid dossier rond gezonde voeding in het bedrijfsrestaurant. Met de groente- en fruikalender kan je zelf aan de slag en met de tips voor het bewaren van groenten en fruit profiteer je het hele jaar door van een groene en gezonde keuken.

In de gids is er natuurlijk ook aandacht voor de drie beste Groenterestaurants voor 2015. In Vlaanderen gaat de titel naar Graanmarkt 13 van Seppe Nobels, in Wallonië en Luxemburg werd Le Coq au Champs van Christophe Pauly bekroond, en in Nederland mag Bolenius van Luc Kusters de titel voeren.

Gevraagd naar het succes van zoveel groenteconcepten, antwoordt Seppe Nobels van Graanmarkt 13 in Antwerpen: “Er is tegenwordig meer en meer aandacht voor gezond eten en pure smaken en er is een veel groter vegetarisch publiek dat ook gastronomisch verwend wil worden. Maar het overgrote deel van de restaurants is daar nog niet op voorbereid. Er zijn nog te weinig chefs die groenten op inventieve manieren bereiden, waardoor de zaken die het wel doen, veel aandacht krijgen. Mijn missie is het alvast om meer collega's over de schreef te trekken en om op een toegankelijke maar verfijnde manier groenten te serveren aan mijn klanten. Gezond, puur en lekker koken kan met een stukje vlees of vis, maar dat kan ook zonder.”

Lees hier het volledige interview met Seppe Nobels.