Ontkurkt - Asperges & wijn: vermijd saai!

woensdag, 4 april, 2012 - 14:31
wijntips

Tip 1: Een paar do’s en don’ts

Nauwelijks een tweetal maand duurt de hoogconjunctuur voor onze witte asperge-van-eigen-bodem. Wie er graag een wijn bij ontkurkt, moet echter wel opletten, want deze stengelgroente blijkt een koppig baasje. Zijn intens aardse, zwavelachtige aroma’s en in se wat bittere textuur maken dat de begeleidende wijn voldoende contrast moet bieden of het eindresultaat smaakt te plantaardig en groen. Dat betekent allerminst dat we meteen naar zwaar eikgelagerde, tanninerijke cuvées moeten grijpen of eerder onderdanige, lichtfruitige wijntjes. Een geknipte aspergewijn moet integendeel, naast voldoende body en fraîcheur, vooral een lekker expressief parfum bezitten. Want anders wordt hij van tafel gespeeld. Rood is daarbij voor 99% taboe, ook al experimenteren sommige sommeliers blijkbaar succesvol met Pinot Noir of zelfs Nero d’Avola-wijnen. Hou ook rekening met de bereiding: gegrilde/gebakken asperges of rijke sausen hebben bvb. een krachtiger wijntype nodig dan gestoomde asperges ‘natuur’. Bij gegrild kan dan zelfs een stevige rosé uit bvb. de Languedoc, Castillië, Sicilië of Navarra.

Tip 2: De klassieke glaspartners

Sla er om het even welk wijnboek op na en als ideale schoonzoon bij asperges wordt altijd de Pinot Blanc gepousseerd. Beslist correct, maar vaak ook saai. Met in zijn kielzog vrijwel alle andere Elzaswijnen, gemaakt van o.a. Riesling, Pinot Gris of de meer aromatisch zotte, maar droog gevinifieerde Muscat. De verklaring: Elzaswijn combineert meestal ook een zekere rondheid met frisheid. Zet het kompas echter ook eens richting Duitsland of Oostenrijk: Riesling, Silvaner of Grüner Veltliner zijn soms prima passe-partouts bij asperge. In dezelfde lijn, maar nog meer speculerend op het citruszesty temperament, blijft de Sauvignon Blanc een evergreen. Vooral dan afkomstig uit de Loire, met appellaties als Menetou-Salon, Pouilly-Fumé, Sauvignon de Touraine of Reuilly. Of voor de bordeauxfans: een niet te oude Graves of Pessac-Léognan.

Tip 3: De avontuurlijke glaspartners

Liever iets anders in het glas? Dan kan u om te beginnen zoeken naar ‘exotischer’ varianten van de vorige druivenvariëteiten, zoals een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc, een Chileense Riesling, een Muscat sec uit de Languedoc-Roussillon of een Italiaanse Pinot Grigio. Ga gerust verder in Italië, met een cuvée op basis van Vermentino (Sardinië), Arneis (DOCG Roero-Arneis, Piemonte) of Grillo (Sicilië). Drie karakterdruiven. Of spring richting Spanje, waar variëteiten als de Albariño (DO Rias Baixas) en Verdejo (DO Rueda) eveneens prima sparring partners leveren. Nog zo’n originele aspergekandidaat vinden we met de (Gros) Manseng-druif en de appellatie Jurançon, gelegen in de schaduw van de Pyreneeën. En om af sluiten presenteren een aromatisch spektakelstuk: zet uw gasten een fles Torrontés voor, deze Argentijnse geurbom die als een tropische cocktail begint, maar echter wel consequent droog en zesty smaakt. Aspergeplezier gegarandeerd.