Ontkurkt - De 1001 gezichten van grappa

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:10


Tip 1: wat is grappa?

Grappa is terug van weggeweest. Ontstaan in de 14de eeuw in de Italiaanse Alpenprovincies en vooral Veneto noemde een toenmalige criticus deze drank zelfs “de spotgoedkope draagbare centrale verwarming van de arme boeren in Noord-Italië”. Grappa zoals we deze nu kennen is echter het distillaat dat gebruik maakt van de resten van het wijnmaakproces, namelijk de druivenmoer (pitjes, druivenpel). Momenteel is grappa international opnieuw ‘hot’, vooral omdat er tegenwoordig meer ambachtelijke producten van één druivenras op de markt belanden, wat de authenticiteit gevoelig heeft verhoogd.

Tip 2: kijk naar de smaakfamilies

De laatste jaren zijn vooral de aromatische grappa’s sterk in trek, gemaakt van o.a. druivensoorten als Moscato, Malvasia, Traminer, Prosecco of Fragolino, die meestal heel expressief fruitig en floraal zijn. Maar we merken ook dat de houtgerijpte ‘bruine’ grappa’s, met hun toetsen van vanille, gebak, kruiden en chocolade, qua verkoop in opmars zijn. Die eiklagering verrijkt de grappa dankzij het contact van de zuurstof met het eiken vat.

Tip 3: Wanneer grappa drinken?

Grappa wordt meestal gedronken na de maaltijd, dus ook bij het dessert. Vooral producten van sterk aromatische druiven doen het uitstekend bij nagerechten op basis van room, fruitsalades of  ijscrème. Bij andere desserts serveer je best grappa op basis van Chardonnay of Merlot. Aromatische grappa-varianten kunnen trouwens tussen de maaltijd door verwerkt worden als ‘trou gourmand’ in sorbets. Steviger en zeker houtgerijpte types grappa partneren ook prima bij sigaren en chocolade.

Tip 4: Hoe grappa serveren?

Velen hebben nog altijd de neiging om hun grappa frigokoud te serveren, maar meestal is dat nefast voor het boeket en de complexiteit. Witte grappa’s worden daarom het best geschonken op 9-14°C, bij voorkeur in een klein tulpvormig glas. Voor de steviger houtgerijpte grappa’s is het aangeraden een glas met een bredere kelk te gebruiken, zodat de aroma’s ruimer tot expressie komen. Deze eikgelagerde of oudere grappa’s mogen gerust ook warmer op tafel belanden: bij 14 à17°C voelen ze zich pas echt happy.

Tip 5: grappa als feestelijke cocktail

Grappa kan ook als basis voor cocktails worden gebruikt. Zo ontwierp Gianni Albanese, barman van de Rivoli Bar van The Ritz in Londen, zijn ‘cocktail Antonella’. Hij mengt daarvoor 2,5 cl Grappa Nonino Monovitigno Chardonnay in Barriques, 1,5 cl Limoncello,1 cl Amaretto, 1 cl Galliano (kruidenlikeur), schudt het geheel flink in de shaker en voegt er een scheutje lemon twist (vers uitgeknepen zesty citroensap) aan toe. Opdienen in een glas met ijsblokjes en een schijfje citroen of limoen.