Ontkurkt - De fruitraket
Tip 1: Shiraz als succesnummer
Shiraz is de naam van een stad in Iran, gelegen aan de voet van het Zagrosgebergte, maar los van het feit dat hier waarschijnlijk de wieg van de gelijknamige druif heeft gestaan, moeten we de hedendaagse succes story duizenden kilometers verderop zoeken, namelijk in Australië. Want het zijn de ‘Aussies’ die ons Shiraz hebben leren drinken, met hun soms spectaculair fruitgedreven cuvees uit o.a. Barossa Valley, Hunter Valley of Clare Valley, meestal in pure vorm. Shiraz is anno 2011 nog steeds hun blauwe troeteldruif, waarmee ze wereldwijd hun commerciële doorbraak forceerden en nu hun reputatie hoog houden.
Tip 2: Rijpheid troef
Waarom Shiraz als wijntype zo populair is geworden? Ten eerste omdat zelfs een middelmatige fles toch pakken fruit bevat, altijd een rijke, mondvullende body, flink wat alcohol draagt en meestal niet teveel intellectuele analyse vraagt: what you see is (vaak) what you get, tenzij voor de topproducten. Echt bittere, zure of anonieme Shiraz is een zeldzaamheid. Zo heb ik eens aan Grant Burge, één van de wereldberoemde wijnpioniers uit Barossa en specialist ter zake, gevraagd hoe volgens hem de ideaaltypische Shiraz moet smaken. Zijn antwoord: “Een algemene regel bestaat niet, maar een goede Shiraz zal altijd een rijpe fruitstructuur bezitten, donker en intens qua kleur zijn, met een uitgesproken boeket en smaak van o.a. pruimen, bosbessen en specerijen, vooral dan peper.”
Tip 3: Voor elk wat wils
Ten tweede is Shiraz, ook in België, verkrijgbaar in alle maten en gewichten. Van amper 6 à 7 euro voor de eenvoudige instapexemplaren tot 150 euro per fles, maar met het zwaartepunt tussen de 10 à 30 euro. In het eerste geval gaat het om fruitvriendelijke, eenvoudige wijnen die op korte termijn dienen opgedronken. In het tweede geval om cuvees die ook lang op eiken vaten hebben gelagerd, structureel veel complexer zijn en perfect kunnen ouderen. Maar zelfs daarbinnen bestaan er veel nuances, want als u bijvoorbeeld een Shiraz uit West-Australië drinkt, waar het klimaat koeler is, zal u meteen merken dat deze wijnen frisser en eleganter zijn. Wie de meer rijpere, vollere smaak à la Barossa wenst, zal trouw moeten blijven aan een Shiraz uit South (Eastern) Asutralia. Voordeel is natuurlijk dat de meeste Australische wijnhuizen een trapsgewijs gamma aanbieden, soms 4 à 5 deelassortimenten, gericht op een specifiek doelpubliek: van complete beginnerswijnen of budgetdrinkers, tot cuvees voor de ‘gevorderden’ (met een dikkere portefeuille).
Tip 4: Lady Marmelade?
Uiteraard is niet elke Shiraz een gegarandeerde voltreffer. In het aanbod schuilen er inderdaad een aantal schoonheidsfouten. Zo is deze blauwe druif automatisch alcoholrijk. We zullen nooit een fles Shiraz van maar 12% alcohol aantreffen in de rekken. Integendeel: 13,5% en meer - tot soms een knotsgekke 16% - zijn de regel. Bovendien kampt men in Australië normaal ook met een overdosis zon, zodat de trossen snel veel suikers opbouwen. Dat betekent ook dat sommige eindproducten overrijp en zwaar kunnen smaken, haast als Port, met overdreven jammy fruit. Eerder vloeibare marmelade dan fijne wijn.
Een derde element waar we bij onze flessenkeuze ook moeten op letten: Spotgoedkope Shiraz is per definitie gemaakt van ofwel druiven van de jonge stokken - dus: echt niet bedoeld als blijvers -, ofwel van te hoge opbrengsten, waarbij de wijnmaker het fruitmateriaal amper heeft geselecteerd en alles heeft geperst tot de laatste druppel. In ons glas belandt dan tutti frutti, vaak nog ‘opgefrist’ met een schijneiktoets die werd verkregen door houtkrullen toe te voegen i.p.v. echte vatlagering.
Tip 5: Een tafelacrobaat
Over echter naar de pluspunten. Wanneer alles wél klikt - dus: beheerste opbrengst, bekwame wijnmaker, een koel terroir, een strenge selectie en eiklagering,.. - dan kan Shiraz verrukkelijk smaken. Met twee enorme voordelen. Zelden moeten we jààààren wachten alvorens we onze Shiraz, zelfs een cuvee met bewaarpotentieel, mogen ontkurken. Gebottelde Shiraz smaakt zelfs in zijn prilste jeugd al fantastisch dankzij zijn overvloedig fruit en zijn extravert temperament. Bovendien is deze druif een gastronomische acrobaat die veel aankan, vooral in de sfeer van (gegrild) rundsvlees, lam, wild en niet te vergeten Aziatische of Indische bereidingen. Op voorwaarde dat u de fles niet te heet serveert. Hanteer 14/15°C als norm voor eenvoudige wijnen en 15/16°C voor de complexere types en u zal zich zo blij voelen als een kangoeroe.