Ontkurkt - De magie van Malbec

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:11

 

Tip 1: wat?

Lang bleven Malbec - vaak ook opduikend onder de naam Côt of Auxerrois - en Frankrijk synoniem. In minstens 30 departementen komt er trouwens één of andere variant van deze druiventak voor. Enerzijds blijft het natuurlijk historisch een populaire mengdruif in Bordeaux, vooral dan in Haut-Médoc, maar anderzijds is het ook de variëteit die in Le Sud Ouest, het zuidwesten van Frankrijk, het mooie weer maakt. Vooral in een appellatie als Cahors is Malbec zelfs wettelijk nog steeds dé dominante druif. Een variëteit die overigens altijd veel natuurlijke kleurstof bevat en doorgaans intense, vlezige of zelfs tanninerijke wijnen aflevert, vaak met impressies van pruimen en bramen. 

Tip 2:  de globetrotter

Maar Malbec is in eerste instantie ook een globetrottersdruif, die naar veel continenten en landen is uitgewaaierd. We vinden tegenwoordig aanplant in onder andere Chili, de V.S.A. (Washington State, Oregon, Califronië, Texas), Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, British Columbia (Canada), Noordoost Italië en Baja California (Mexico).

Toch is het vooral Argentinië dat momenteel het Malbec-koninkrijk bij uitstek vormt. De druif werd er al geïntroduceerd in 1868 door de Franse landbouwingenieur Michel Pouget, maar eigenlijk is het pas de laatste 5 à 10 jaar dat we ook bij ons royaal kunnen kennismaken met deze Argentijnse fruitturbo’s. En de Argentijnen planten als gek nieuwe wingerds Malbec aan, terwijl ze wereldwijd exportsucces na exportsucces scoren. Naar schatting 50 tot 75% van alle recente aanplant in Argentinië is tegenwoordig Malbec.

Tip 3: Argentinië winnaar op punten

Argentinië is inderdaad the place to be voor de meer fruitgedreven, sappige Malbec-cuvees. Deze Zuid-Amerikaanse variant, tegenwoordig met tientallen merken tegelijk aangeboden in ons land, bezit namelijk een paar voordelen tegenover zijn steeds wat tanninerijkere, norsere en rustieke neef uit het Franse Zuid-Westen. We moeten bijvoorbeeld geen jààààren wachten alvorens de Argentijnse tegenhanger kan gedronken worden,. Bovendien zijn de tannines (= de bittere component) rijper en de fruitfactor veel amusanter. Argentijnse Malbec, zelfs de duurste en eikgelagerde versies, smaken reeds kort na hun botteling veel sappiger en fruitvrolijker dan hun Franse neefjes. Bovendien vinden we ze tegenwoordig in allerlei prijsvorken: van 7 à 8 euro winkelprijs tot de ‘zware jongens’ die 30 à 50 euro kosten. Enig minpunt: sommige wijnen zijn soms té alcoholvurig. Schenk ze dus altijd koeler (max. 16/17°C) dan bvb. de gemiddelde Cahors.

Tip 4: Geen eenheidsworst

Let wel: de stijlverschillen tussen de diverse Malbecs zijn soms enorm. Ten eerste omdat, zelfs als er puur Malbec op het label staat afgedrukt, er vaak een percentage andere druiven in verwerkt is, waaronder Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah of Cabernet Franc. Dat zorgt uiteraard voor extra smaaknuances. Ten tweede omdat er zowel zwaar/licht eikgelagerde als houtloze cuvees op de markt zijn, waarbij het product soms tot 2 jaar op eiken vaten kan lageren, net zoals de ‘grote’ Bordeaux. Het prijsverschil is dan ook navenant. En ten derde omdat de ‘terroirs’ (bodemtype, microklimaat) soms gevoelig  afwijken. Sommige wijngaarden produceren eerder zachte, makkelijk toegankelijke en snel drinkbare versies, terwijl andere terroirs - zoals ook in Cahors - veel tanninerijkere, krachtiger wijnen voortbrengen.

Tip 5: Kijk verder dan Mendoza

Argentijnse Malbec die we momenteel kunnen kopen draagt voornamelijk nog ‘Mendoza’ als herkomstbenaming, vaak ook met op het label vermeld de subappellaties zoals La Rioja, Salta, San Juan. Van origine is de wijnprovincie Mendoza een woestijngebied waar irrigatie met zuiver Andes-water een must is. Maar een nieuwkomer met stip is zeker het ruige, winderige landschap van Patagonië, waar de wijnen vaak eleganter, mineraler en ‘frisser’ smaken dan hun Mendoza-collega’s. Probeer ze zeker eens uit. Maar welke ‘Argentijn u ook uit de rekken plukt: deze Malbecs zijn meestal sympathieke maaltijdwijnen, die zich prima voelen bij o.a. stoverijen, gegrild rundvlees of allerlei lamsbereidingen.