Ontkurkt - De veroveringstocht van Vermentino

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:12


Tip 1: Sterk op Italiaanse bodem

Eerst een waarschuwing: als u van rustige, niet te expressieve druivensoorten houdt, zal de Vermentino waarschijnlijk zelden uw speelkameraadje worden, want deze variëteit is én aromatisch extravert, én smaakmatig genereus rijp. De chief wijnmaker van het bekende wijnhuis Antinori typeerde Vermentino ooit als de ‘Mediterrane Viognier’ en hij zat er niet ver naast, want het zuiderse temperament van Hier-Ben-Ik-In-Uw-Glas blijft domineren. Als druif heeft Vermentino als thuisbasis nog steeds vooral Italië. Populair in Sardinië, waar het summum wordt bereikt onder de DOCG Vermentino di Gallura, in het noorden van het eiland, of gebotteld wordt als eenvoudiger Vermentino Di Sardegna. Elders in Bella Italia vinden we frequent Vermentino-wingerds langs de kustlijn van Liguria (onder het label Riviera Ligure di Ponente Vermentino of Colli di Luni Vermentino), in Toscane (Candia dei Colli Apuani of Bolgheri Vermentino) of in Piemonte (waar de druif de fraaie naam ‚Favorita’ kreeg).

Tip 2: Plaatsvervanger van de Chardonnay

Maar Vermentino is duidelijk al een tijdje op wereldreis, want wordt steeds vaker ook gevinifieerd of extra aangeplant in o.a. Corsica (appellatie Patrimonio), de Languedoc-Roussillon, Provence (appellatie Bellet rond Nice),  terwijl buiten het Mediterrane vooral Australië een Vermentino-fan blijkt. Down Under staan al ruim een eeuw wingerds met Vermentino aangeplant, omdat deze variëteit zich vrij makkelijk aanpast aan de soms warme groeicondities, ook vlot groeit en zelfs zijn frisheid kan behouden bij bloedheet weer. Vandaar dat de Australiërs Vermentino steeds meer bijplanten, vooral in die regio’s waar het te warm blijkt voor de Chardonnay.

Tip 3: What’s in a name?

Het grote probleem van Vermentino is dat het een kameleon blijkt, die onder 1001 synoniemen bekend staat in diverse wijnstreken. We telden er zelf een veertigtal. Druivennamen waarvan analyses wel hebben aangetoond dat ze eenzelfde DNA delen, dus écht wel directe verwanten van de Vermentino zijn. Onthoud alleen de drie voornaamste: Pigato, Rolle en Favorita zijn dus ook bloedbroeders en/of klonen van deze oerdruif, die vermoedelijk zijn historische wortels in Spanje had en vandaar eerst uitwaaierde richting Liguria en zijn Italiaanse carrière op gang trok.

Tip 4: Robotfoto van de Vermentino

Zoals bij de meeste druiven is er veel variatie qua wijnstijl, afhankelijk van wijnmaker, land, terroir en microklimaat. Sommige Corsicaanse of Australische Vermentino’s kunnen erg vet en rijp qua body zijn en sterk floraal geuren, terwijl ze in Sardinië en Noord-Italië doorgaans citrusfrisser, eleganter en droger smaken, ook al omdat ze daar meestal niet op eik werden gelagerd.

Toch blijven er een aantal familietrekjes bovendrijven. Het boeket kan geuren naar zoete bloemen, citrusblad, limoen, basilicum of venkel, terwijl in de smaak vaak (gekonfijte) citrusvruchten, mineralen, groene appel en meloen plus een eerder suave textuur domineren. 

Tip 5: Mediterrane lekkerbek

Met dergelijke structuur en de nodige fruitexpressie in geur en smaak, kan de Vermentino natuurlijk veel kanten uit aan tafel. Met zeevruchtenschotels - oesters, mosselen, kreeft, krab,...  -, gefrituurde calamari of witte vis zitten we nooit fout. Ook pasta’s, bijvoorbeeld met pesto of al vongole, en gegrilde Mediterrane groenten voelen zich prima in gezelschap van Vermentino. Misschien minder voor de hand liggend, maar vaak een tafelhit: geroosterd varkensvlees, zelfs met een lichte zoetzure saus of fruit als begeleiders.