Ontkurkt - Die van 'Die'

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:12


Tip 1: Twintig eeuwen bubbels

Het is gek dat het Drôme-dal, deze bergachtige en vaak idyllische streek gelegen aan de rand van het natuurpark Vercors en de zwoele Provence, toeristisch wél populair is, maar de lokale wijnen toch nog (te)zelden in onze glazen belanden. Dat geldt zeker ook voor de Clairette de Die, deze - in tegenstelling met wat de naam suggereert - hoofdzakelijk van Muskaat-druiven gemaakte schuimwijn (minimaal 75%), met zijn lichtzoet, fruitexpressief temperament. Product van een geheel originele techniek om bubbels te bereiken (zie verder) plus een geschiedenis die ruim 2.000 jaar teruggrijpt tot bij de Romeinen. Toch moesten de wijnbouwers er wachten tot 1910 om eerst de appellation d’origine-erkenning  (AO) te krijgen van de Franse overheid, en nog eens decennia om in 1942 eindelijk hun appellation d’origine controlee (AOC).

Tip 2: Een unieke methode

Sterker nog, hun unieke productiemethode om bubbels te verkrijgen werd pas in 1971, dus bijna 20 eeuwen na zijn creatie, officieel erkend onder de moeilijk bekkende benaming ‘methode ancestral dioise’. We willen u niet lastigvallen met teveel technische of chemische details, maar waar Champagne bijvoorbeeld gebruik maakt van een 2de gisting op fles via extra toevoeging van o.a. suiker, wint de Clairette zijn belletjes op meer spontane wijze. De ‘Die’ verblijft eerst maandenlang als een stille witte wijn in extreem gekoelde inoxtanks, zodat de gisting traag verloopt en op den duur stilvalt. Het resultaat van dit proces is een most, laag in alcohol maar hoog in restzoet, die snel gefilterd wordt en vervolgens onmiddellijk gebotteld, zodat de fermentatie zich op natuurlijke wijze kan voltooien op de fles. Kortom, hier wordt géén extra liqueur de tirage toegevoegd - zoals in Champagne -, maar de 2de gisting én pareling ontstaan louter dankzij de in de druif aanwezige suikers. Op het moment dat 7 à 9% procent alcohol is bereikt, worden de flessen sterk afgekoeld, gedégorgeerd (= van bezinksel ontdaan), gefilterd en afgevuld op nieuwe, ditmaal definitieve flessen. En klaar is onze lichtzoete parel ‘Die’.

Tip 3: Wanneer serveren?

Clairette de Die is kortom een zoete, fijn parelende wijn die slechts 7 à 9 % alcohol draagt, met de exotische, volle aroma’s en smaken van vooral de Muscat. Dat maakt dit belletjesproduct, ondanks zijn zoetheid, toch elegant en fris genoeg om als aperitief te schenken, of fruitsalades en lichte patisserie/gebak te begeleiden. Het is vooral een zomerse plezierwijn, waarover niet teveel dient gemediteerd. Let welk op: verwar Clairette de Die niet met de eveneens in de regio geproduceerde Crémant de Die. De Crémant wordt niet alleen ‘anders’ gevinifieerd, maar bevat bovendien méér alcohol (circa 12%) en smaakt meestal onzoet. Bovendien verschilt de druivenmix dag en nacht: bij de Clairette de Die domineert de Muskaat-druif - steeds vaker is het zelfs een pure Muscat! -, terwijl de ‘droge’ Crémant de Die wordt samengesteld uit o.a. Clairette blanche, Aligoté en Muscat. Wezenlijke verschillen die zelfs een debutant meteen proeft.

Tip 4: Belletjes in bio

Tussen haakjes: ook in deze appellatie wint ‘bio’ aan populariteit. De grootste producent van Clairette De Die, de coöperatieve Jaillance-groep die 80% van de jaaroogst bottelt of meer dan 7 miljoen flessen, lanceerde een paar jaar geleden voor het eerst een cuvée onder biologisch logo. Vandaag wordt al ruim 12% van de totale Jaillance-wingerd in Die bewerkt volgens de spelregels van de organische landbouw, maar het streefdoel is weldra 20% te bereiken.