Ontkurkt - Een druifje voor mijn duifje

woensdag, 2 november, 2011 - 13:16

Tip 1: Rood een must

Welke bereiding van duif ook op het bord landt, in 99% van de gevallen zal rood de beste optie vormen. Bij sommige bereidingen kunnen misschien wel een witte Châteauneuf-du-Pape, Hermitage of zelfs een Vin de Paille (uit de Jura), maar hou het veiligheidshalve toch maar bij rood. Tenzij u deze wijnkleur haat natuurlijk. En als we ‘rood’ zeggen, zetten we opnieuw de klassiekers uit Bordeaux (Pauillac, Saint-Julien, Pomerol...) of Bourgogne (Chambolle-Musigny, Côtes de Nuits,...) tussen haakjes. Ze lijken me te vanzelfsprekend.

Tip 2: Latijns-Amerikaanse connectie

Om zeker succes te hebben in de wijn-duif-smakenmatch, kunnen we niet rond Zuid-Amerika. Cuvées van de Chileense Carmenère-druif - krachtiger dan de gemiddelde Merlot - of de Argentijnse Malbec doen het prima bij onze vedervriend. Bovendien hebt u in beide wijntypes keuze zat, zowel qua prijsvork, als qua complexiteit. Van fruitgedreven, vlezige en ronde exemplaren tot meer stevige, houtgelagerde reserva’s, ze liggen tegenwoordig allemaal in onze Belgische rekken. Een extra tip: beide landen produceren ook voortreffelijke cuvées van andere druiven die eveneens bij onze ‘wilde’ duif passen. Probeer daarom ook eens  wijn van de Tannat-druif (Argentinië) of Syrah (Chili).

Tip 3: De Rhône rockt

En we kunnen er niet omheen, maar ook bij duifbereidingen blijken de crus uit de Rhône-vallei prima sparring partners, of ze nu uit de  noordelijke dan wel zuidelijke appellaties stammen en Syrah of Grenache als hoofddruif dragen. Waarom? In de meeste gevallen bezitten deze wijnen én voldoende rijp, genereus fruit, én veel body, én een specerijentoets, factoren die mooi aansluiten bij de flinke rodevleessmaak van de duif. Ga dus zeker voor appellaties als Cornas, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage, Vacqueyras, Rasteau, Côte Rôtie of Ventoux.

Tip 4: Italiaanse kaskrakers

Vergeet ondertussen absoluut Italië niet wanneer er een duif in uw oven of kookpan vliegt. De Toscaanse Sangiovese in al zijn varianten - Brunello, Rosso di Montalcino, Chianti Classico of Vino Nobile - is bijna voorbestemd om duif te begeleiden. Zonder evenwel Piemonte te verwaarlozen. Een stevige Barbaresco, een Barolo uit de nieuwe school met zijn elegantere fruitfactor, een Dolcetto of een Nebbiolo d’Alba van een betrouwbaar huis uit een topjaar, zullen met evenveel schwung hun gastronomische taak vervullen.