Ontkurkt - Een roze smurf
Tip 1: Rosé met ambitie
Ook al is de kans groot dat de verkoopcijfers in deze matte, kille zomer maar bleekjes zullen ogen, toch blijft rosé wereldwijd nog steeds pieken. Het aanbod dikt dan ook met de dag aan, zowel qua stijl, druivenrassen als prijsvorken. Binnen dit groeiende gamma is er eentje die er beslist uit springt: de Clairet, deze roséfamilie die op Bordelaise bodem wordt gevinifieerd, zij het op beperkte schaal. Clairet is inderdaad met zijn net geen 1.000 hectare aanplant en een jaarproductie van pakweg 52.000 hectoliter eerder een smurfje dan een reus. Ook al is het een van de zogeheten regionale appellaties van Bordeaux, die in theorie dus op het ganse grondgebied kan geproduceerd worden.
Volgens de ene criticus is Clairet trouwens eerder een easy-going, makkelijker wegdrinkende rode wijn in plaats van een rosé, maar voor de andere draait het nu net om een rosé met extra kleur, fruitstructuur en karakter, dus ook een wijntype dat makkelijker te combineren valt met gerechten.
Tip 2: Terug naar toen
Clairet: Zijn naam geeft al meteen aan uit welke regio hij stamt, want in de Middeleeuwen noemden de Engelsen - die toen de handel met deze regio domineerden, want de regio bezetten - de rode wijnen uit Bordeaux ‘French Claret’. Logisch, omdat de toenmalige crus toen ook eerder helder lichtrood en lichtvoetig waren dan diepgekleurd. Eigenlijk was in die periode, door de nog primitieve wijntechnieken, alle rode Bordeaux een soort veredelde, snel te drinken rosé, eerder dan de stevige crus die we nu kennen. Pas in de 17de eeuw, toen Aquitanië dus al terug Frans i.p.v. Brits bezit was, verbeterde de vinificatie aanzienlijk en werden de Clarets donkerder en krachtiger. De term ‘Clairet’ inspireert zich dus eigenlijk op de beginperiode van de rode Bordeaux.
Tip 3: Regeltjes volgen
Qua maakproces gebruiken de producenten tegenwoordig trouwens dezelfde druivenvariëteiten als voor hun rode cuvées - Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot , Carmenère en/of Malbec -, alhoewel de Merlot meestal domineert in de mix.
Voor het overige volgt de Clairet-productie ook de meeste spelregels die de andere Bordelaise appellatiewijnen moeten respecteren, zoals een maximumopbrengst van 55 hl/ha of een chemische analyse plus officiële degustatie alvorens de commercialisering.
Tip 4: Contact!
Ook al schuilen er soms serieuze smaakverschillen tussen de diverse Clairets, o.a. te wijten aan de afwijkende druivenblend en de diverse terroirs, zijn er toch een aantal familietrekjes te ontdekken. Zo frappeert altijd de intense kleur, die inderdaad naar intens kersenrood neigt i.p.v. naar zalmroze en meestal briljant fonkelt. Veel donkerder dan de meeste andere rosé die in Bordeaux wordt gemaakt. Verder geurt en smaakt Clairet vaak enorm fruitgedreven naar rode pitvruchten, rijpe aardbeien/frambozen, veenbessen en zoethout, soms ook naar rozen en granaatappel. Qua structuur blijkt hij toch gespierder, vetter en voller dan de meeste concurrenten. Zit er bovendien een hoge dosis Cabernet Franc of Cabernet in de mix, dan kan de wijn ook aromatisch een ‘struikerig’, naar bos geurend element bevatten, plus wat meer tannines dan gebruikelijk. Maar fruitgenerositeit blijft hoe dan ook hét basiskenmerk. De voornaamste verklaring voor deze hogere fruitconcentratie is dat de meeste Clairet in de aanvangsfase van zijn vinificatieproces zeker 24 à 48 uur macereert - maceratie is de tijd dat de schil van de druif in contact blijft met de most, dus geur -en smaakelementen kan afgeven - , tegen hooguit enkele uren voor de meeste andere rosé.
Tip 5: Tafelzeker
Clairet is kortom door zijn structuur één van de weinige roséwijnen die niet echt puur seizoensgebonden is, dus ook buiten de zomer op tafel kan verschijnen. Gezien hun rijker boeket en mondvullende structuur, vormen de meeste Clairets ook uitstekende sparring partners aan tafel. Vooral in de grill -en BBQ-sfeer staan ze hun mannetje, bijvoorbeeld bij geroosterd lam en schaap, varkensvlees of worstjes. Maar ze lenen zich ook perfect voor gemengde salades, Chinese rijstgerechten, paella en zelfs voor de wat pikantere Indische bereidingen.