Ontkurkt - Foutloos naar 2013

dinsdag, 18 december, 2012 - 12:20


Tip 1: Blijf glashelder

Haal de feestglazen tijdig uit de kast. Spoel ze, poets ze, tot ze reuk – en vlekkeloos zijn. Zet ze na hun wasbeurt echter niet in een té naar hout geurende kast en zeker niet op hun kop, want dan kan u de hele poetsoperatie herstarten. Koop desnoods nieuwe glazen, want goeie feestwijn verknoeien met knullige glazen is doodzonde.

Tip 2: Proef voor

Selecteer uw feestflessen niet last-minute. Gebruik deze dagen om een paar nieuwigheden te toetsen, want het regent aanbiedingen en degustaties in onze wijnhandel. En niet vergeten: als u oudere, lang vergeten crus uit de keldervoorraad opdiept, probeer dan eerst één fles uit dit lot. Kwestie van straks niet voor onprettige verrassingen te staan met een tot op de draad versleten wijn.

Tip 3: Zet ze in positie

Zet de rode flessen die u wil schenken bij de Kerst of Nieuwjaar liefst enkele dagen vooraf boven in de living. Oudere exemplaren met bezinksel behandelen we extra voorzichtig. Leg ze eventueel in een schenkmandje. Of plaats ze rechtop, zodat het bezinksel enkele dagen lang rustig naar de bodem kan zakken of zich stabiliseren.

Tip 4: Ice baby Ice

Grote witte wijn mag dezelfde behandeling ondergaan, ook al zal er van bezinksel zelden sprake zijn. Leg ze een uurtje voor het diner in de koelemmer (2/3 water, 1/3 ijs). Parkeer de witte flessen zeker niet dagenlang in de koelkast. Zorg zeker voor voldoende ijsblokjes om de koelemmer geregeld aan te vullen.

Tip 5: Poets de karaf

We gunnen u een showmoment, dus haal ook de decanteerkaraf maar boven. Vergeet deze (meestal kristallen) karaf echter niet grondig uit te spoelen en eveneens geurloos te maken. Een veelgebruikt trucje: een tablet voor de reiniging van tandprothese oplossen in de karaf en daarna royaal uitspoelen.

Tip 6: Investeer in instrumenten

Ideaal moment om snel nog een paar zinvolle wijntools aan te schaffen. Een serieuze kurkentrekker bijvoorbeeld, een schenktuitje (morsen behoort tot het verleden, zelfs als u Onhandige Harry bent) en vooral een capsulemesje – of tangetje, waarmee we het topje van de capsule esthetisch verwijderen.

Tip 7: Wissel af

We hameren het er nog eens in: nooit de ganse feestmaaltijd aan één rode of witte ophangen. Dat is niet alleen vervelend, maar zelfs aartsmoeilijk. Geen enkele cru harmonieert immers met elke bereiding, tot de kaas of dessert toe. Zorg dus voor wat ik ‘schaduwwijn’ noem. Een wijn met dezelfde druif (of blend) als basis, maar bijvoorbeeld uit een totaal ander continent of land. 

Tip 8: Bubbel cool

Waarom uw belletjes dit jaareinde ook niet eens variëren? Dat kan op twee manieren. Eén: wie bij Champagne zweert, kan naast de klassieke Brut ook eens een ‘Blanc de Blancs’  (exclusief van Chardonnay), ‘Blanc de Noirs (= van blauwe druiven) of rosé serveren. Twee: er bubbelt zoveel lekkers naast Champagne. Cava uiteraard, maar ook de voortreffelijke Crémant-familie of de steeds rijker wordende Prosecco’s horen zeker thuis in de feestsfeer.  

Tip 9: Ga voor magnum

Bestaat er een idealer moment om eindelijk eens een magnumfles (= dubbele inhoud van de klassieke 75 cl) op tafel te laten paraderen? Deze dagen liggen er ruim voldoende alternatieven in de rekken van zowel de grootdistributie als kleinhandel.

Tip 10: Ontstress

En last but not least: check nog eens onze Feestmenu Planner. Zelfs als u het gerecht of de wijntip niet letterlijk volgt, zal het uw flessenkeuze mee inspireren, bijvoorbeeld wat druivensoort betreft. En zowel de foutenmarge als feeststress verkleinen…