Ontkurkt - Het Verdriet van de Dão

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:11

 

Tip 1: De clichés

Net zoals velen Chianti nog altijd onterecht associëren met de mandflessen-met-kaarsen in pizzeria’s, moet de Dão opboksen tegen een pak vooroordelen. Zoals: het zijn altijd spotgoedkope, simpele wijntjes die echter snel tot een migraine-aanval leiden.Terwijl we het hier wél hebben over de Denominacão de Origem Controlada die officieel pas dateert uit 1990, maar reeds in 1908 in zijn basisvorm werd gegoten. Daarmee is deze Portugese regio meteen de grootmoeder van de huidige Europese appellaties. En worden er onder deze vlag zowel fruitige terraswijntjes van amper 5 à 6 euro, als complexe bewaarwijnen gemaakt, die tsoms zelfs 50 euro of meer kosten. Alleen: deze streek in het binnenland van Portugal, gesitueerd onder de Dourovallei aan de Rio Dão, is voorlopig geen toeristische trekpleister zoals bvb. de Algarve. En dus onbekend terrein bij veel Belgen, ook op wijnvlak.

Tip 2:  smurfkleine appellatie

Nog zo’n koppig vooroordeel: Dão is een megaproducent. Integendeel zelfs, wantdeze herkomstbenaming telt amper 20.000 hectare wijngaard, die jaarlijks circa 500.000 hectoliter wijn afleveren. Ter vergelijking: Bourgogne, dat niet gigantisch groter is qua oppervlakte wijngaard  (ca. 27.000 ha), slaagt er in jaarlijks soms tot 1,4 miljoen hectoliter wijn te produceren, dus bijna het drievoudige. Wat we wél de komende jaren zullen merken is dat er binnen Dão ook subappellaties opduiken. Net zoals men in Bordeaux bepaalde crus identificeert onder dorpsnamen als Margaux of Saint-Emilion, zal men in de nabije toekomst ook in de Dão makkelijk het verschil in mineraliteit kunnen proeven tussen streken, crus en hun ligging.

Tip 3: viva het terroir!

Dat de Dão zo’n diversiteit in huis heeft, valt de verklaren door zijn ligging en microklimaat. Beschermd door bergketens (de Sierra d'Estrela en het Caramulogebergte) en met een terroir van vooral granietrijke bodems, vormt deze apellatie eigenlijk een natuurlijk amfitheater, met een al even typisch microklimaat als gevolg. Hier namelijk geen extreme temperaturen zoals die zomers vaak in het Portugese binnenland voorkomen, maar evenmin kan de Atlantische Oceaan de druivelaars te streng teisteren. Terwijl toeristen in Zuid-Portugal bakken, kan het in de noordelijke Dão nog heel draaglijk en mild zijn. Dat hebben de druiven graag, wat zich vertaalt in een levendige fraîcheur en niet te zwoele fruitigheid. Bovendien profiteert deze appellatie, eveneens typisch voor Portugal, van een set unieke autochtone druivenvariëteiten, die nergens anders staan aangeplant. De charmerende Touriga Nacional bijvoorbeeld, maar ook de meer traditionele blends, met o.a. de zeer interessante Jaen-druif, zorgen voor steeds meer smaakvariatie. Het is beslist iets anders dan uw klassiek glas Merlot of Cabernet.

Tip 4: Vergeet de branco niet

Moderne Dão is dus nog volop in wording en onder deze noemer kan u nog talrijke stijlverschillen aantreffen, maar toch is er ook nog een andere dooddoener die we moeten ontzenuwen: Dão is niet per definitie exclusief rood. Steeds meer uitstekende witte wijnen - branco op het etiket - bereiken ook onze Belgische rekken. Onze beste tip? Pluk flessen van verschillende prijsvorken en wijnhuizen uit de rekken. Keuze zat in onze handel. Proef ze naast elkaar. En je merkt meteen: In de Dão zit muziek, ook al verwaarlozen of onderschatten nog teveel consumenten hem momenteel.