Ontkurkt - Moederdag: verras de mama met "druiven"

woensdag, 7 mei, 2014 - 16:45
wijntips

Maar waarom vieren we hen ook eens niet met wijn die ze écht graag lusten? Laat uw moeder of vrouw wel eerst deze minitest doen. Vraag of ze eens checkt in welk van de 5 profielen ze zich het meest herkent, zodat we straks tenminste de juiste fles schenkt-en, die perfect klikt met haar persoonlijkheid en smaak: 

Type 1: Ik ben een bubbelofiel 
Bubbels, daar ben ik dol op! Champagne zou ik elke dag kunnen drinken, maar aangezien ik geen miljonair ben, mag voor mij evengoed een lekkere betaalbare Cava. Als ik ga winkelen met vriendinnen, zullen we altijd zo’n Cava-moment inlassen ergens op een terrasje. Fantastisch dat bubbels nu zo gedemocratiseerd zijn, want vroeger moesten we noodgedwongen ergens een koffie, water of colaatje drinken tussen het shoppen door, maar nu wacht de coupe Cava. Valt zelden tegen, alhoewel ik wel merk dat in cafés de glaasjes almaar kleiner worden... 

Onze tip: Schenk deze bruisende moeders ook eens een Prosecco, die steeds beter gemaakt worden en - verrassend - Duitse Sekt. Ook daar zitten parels tussen rond de 10 à 15 euro. Vergeet evenmin de Cava roséversies, die wel iets duurder zijn. Voor zoetebekjes is er de Cava Semi-Seco of de Moscato d’Asti. En niet vergeten: waarom eens geen magnum kopen, de grote fles met dubbele inhoud? 

Type 2: Ik ben een Lara Croft 
Wijn kan voor mij niet avontuurlijk genoeg zijn. Ik heb een hekel aan voorspelbaarheid in mijn glas. Sedert ik meer ben beginnen lezen rond wijn en bewuster gaan kopen, ben ik een echte ‘globetrotter’ die altijd nieuwe dingen wil leren kennen. Druivensoorten die ik nog nooit geproefd heb, soms zelfs amper kan uitspreken, of wijnstreken die ik nog nooit bezocht heb. Bij mij scoor je niet met de zoveelste klassieke Bordeaux of Bourgogne, maar wel met een Chileense Carmenère of een Kaapse Steen. Hoe exotischer en origineler, hoe meer ik er op kick! Ik wil afwisseling in mijn glas, waarbij het prijskaartje van minder belang is. 

Onze tip: Zoek het in streken of druiven die ‘hot’ worden, zoals het Argentijnse Patagonië (heerlijke Malbec!), Sicilië (wijnen van Grillo, Nero d’Avola of zelfs van de flanken van de Etna!), Tasmaanse Pinot Noir of de Sardeense Vermentino. 

Type 3: Ik ben een dubbelganger 
Ik ben de dubbelganger van mijn partner. Bij ons is het mijn man (of partner) die de wijnbroek draagt. Ik drink wat hij drinkt. Mijn partner koopt ook alle wijn voor thuis en bepaalt welke fles er wordt ontkurkt, ook al ben ik het die meestal kook. Idem op restaurant: ik laat de wijnkaart ongemoeid, mijn partner kiest en voert daarbij een ganse ritueel op van ruiken, gorgelen en ernstig kritisch kijken, terwijl ik denk “Doe maar gewoon en laat ons beginnen eten!”. Ik tel ook mijn calorietjes. Als we een fles openen, drink ik meestal maar 1 à 1,5 glas (met smaak weliswaar), en mijn partner bekommert zich wel om de rest… 

Onze tip: deze wijndrinkers zijn vaak conservatief in hun keuze. Kies Frans (Pomerol, Chablis, Sancerre, Pouilly-Fumé,..), Toscaans (bv. Rosso di Montalcino, Dolcetto,…) of Spaans (Rioja, Ribera del Duero,..). Ook hier kan een magnumformaat wonderen doen, zeker als hij in een fraai houten kistje verpakt zit. De look telt voor hen! 

Type 4: Ik ben een discountdiva 
Ik drink graag wijn, maar ben vooral verslingerd aan kortingen. In de supermarkt kan ik het wijnrek niet voorbijlopen als er een discountaanbieding van ‘6 kopen + 2 gratis’ ligt. Die flessen belanden dan automatisch in mijn winkelkarretje. Mijn probleem: ik laat me puur door de prijs leiden, want ik ken geen jota van wijn. Etiketten blijven Chinees voor mij. Een fles voor geregeld gebruik rond de 5 à 6 euro is prima, voor feestelijker gelegenheden is 10 euro mijn grens. Ik kan niet genieten van echt dure wijnen. Ik ben wel een allesdrinker: wit, rood, rosé, belletjes, alles kan. 

Onze tip: binnen deze prijsgrens is veel mogelijk. Duik in het aanbod landwijnen uit Frankrijk en Italië - vaak mono-cépages, dus gemaakt van één herkenbare druivensoort -, maar zoek op het etiket ook eens naar appellaties als Navarra, Puglia, Jumilla, Corbières, Valle Central, South Australia, Western Cape, Minervois, Rueda,.. en u ontdekt gegarandeerd prijsgunstige surprises. 

Type 5: Ik ben een gezondheidsjunkie 
Er wordt tegenwoordig veel geschreven dat een matig gebruik van wijn positief is voor ons hart- en vatenstelsel. Het zou zelfs helpen tegen zware ziektes als borstkanker of dementie, maar ik heb toch een beetje schrik van alcohol. Stel dat ik allergische reageer. Tegen sommige wijnen kan ik namelijk moeilijk, krijg ik na enkele slokjes lichte migraine of maagkramp. Ik weet wel: het zit meer tussen mijn oren dan in het glas, maar wat doe ik er aan? Want ik lust op tijd wel een goed glas. 

Onze tip: Tegenwoordig zijn er tientallen uitstekende biologische wijnen te koop, die niet langer geuren naar de stal, maar echt fruit en finesse bezitten. Ze zijn sulfietarm en zonder additieven. Let daarom op het label. Ofwel komt de wijn van organische geteelde druiven, ofwel van de ‘lutte raisonnée’ (= minimaal gebruik chemische middelen), ofwel is het een puur biodynamisch product, wat dan ook op het rugetiket vermeld staat. Sommige biowijnen zijn gecertificeerd, dus werden door een 3de partij gecontroleerd. Ook dat leest u op het label.