Ontkurkt - Ook veggies hebben dorst

maandag, 22 april, 2013 - 00:00
vegetarisch


Tip 1: Fabeltjesland

Laten we meteen met de deur in huis vallen: ‘de’ vegetarische wijn is sciencefiction. Er bestaat geen streek, appellatie of druivenras die per definitie, en in alle omstandigheden, perfect passen bij elk vegetarisch gerecht. Want daarvoor verschillen de stijlen van de individuele wijnmakers en terroirs te veel.

Tip 2: Gruwel voor veggies
De flessenkeuze zal bovendien ook afhangen van uw graad van vegetarisch ‘geloof’: hoe prakiserend bent u? Want als u behoort tot de harde kern veggies die elk dierlijk product zonder boe of ba van het menu schrapt, zullen de hierna volgende druiventips voor 90% onbruikbaar zijn. Dat komt vooral omdat tijdens het vinificatieproces, en meer bepaald tijdens de klaring van de wijn, frequent dierlijke middelen worden gebruikt, waaronder gelatine, caseïne (melkproteïne), eiwit of vislijm. Dingen waarvan overtuigde vegetariërs gruwen en die zelden ook op het (rug)label worden vermeld. Op de markt verschijnen trouwens al ‘vegetarische en zelfs ‘veganistische’ wijnen, waar deze dierlijke klaringsmiddelen door plantaardige alternatieven werden vervangen, maar ook dàt vertelt natuurlijk niets over het talent van de wijnmaker of de smaak van het diervriendelijke eindproduct.

Voor deze groep zal de flessenkeuze dus erg beperkt zijn, maar voor gematigde vegetariërs is er gelukkig wél keuze zat.

Tip 3: Bio niet heilig
In het verlengde van vorige opmerking toch deze nuance: een wijn die geschikt is om vegetarische schotels te begeleiden,  is niet per definitie een biologische , biodynamische of sulfietloze wijn. Natuurlijk zijn vegetariërs vanzelfsprekend extra begaan met de invloed van producten en additieven op hun lijf en hun gezondheid, maar het zou fout zijn om daarom elke bio-wijn automatisch te promoveren als de ideale vegetarische begeleider. Want ook hier zijn de onderlinge verschillen, zowel in kwaliteit als qua vinificatiestijl, te groot. Onder de noemer bio kunnen we zowel grote, zure/bittere rommel met stalaroma’s aantreffen, als fraaie pareltjes die  moeiteloos de concurrentie overklassen.

Bovendien zijn de meeste wijnbouwers, die niet publiekelijk onder de bio-vlag produceren, ook stukken gevoeliger geworden voor een zo natuurlijk mogelijk maakproces van hun cuvées. 

Tip 4: Rosé, bubbels en wit
Oké, u bent een tolerante -of gelegenheidsvegetariër die niet meteen gillend wegspurt als een wijn met ei werd geklaard of een mini-dosis sulfiet bevat. Maar zijn er dan geen wijntypes of druivenrassen die meer kans op succes hebben als begeleider aan tafel?  Absoluut.  Kloeke rosé of rosado bijvoorbeeld, zeker indien gemaakt van de Pinotage, Tempranillo of Shiraz, doen het prima. Bubbels idem. Naast rosé blijft vooral wit een passe-partout voor veggies. Citruszeste wijn met veel fraîcheur zoals de meeste Sauvignon Blanc, Albarino of Verdejo klikken goed, evenals de wat molliger Viognier, Sémillon, Riesling of lichtere types Chardonnay.

Tip 5: Tannines taboe
Eigenlijk kan elk druivenras als sparring parner - ook in rood (bvb. Gamay, Tempranillo, Sangiovese,…) – als er aan twee voorwaarden worden voldaan. Eén: de wijn mag niet té tanninerijk zijn. Twee: hij mag evenmin te zwaar en te lang op eik gelagerd zijn.

Neem het van ons aan: een vlezige, peperige, gespierde Shiraz of Cabernet Sauvignon met 24 maanden barriques, zal meestal uw vegetarische schotel van tafel blazen. Veggie-wijnen moeten immers niet optornen tegen krachtig sauswerk, vetrandjes of vleesjus, dus finesse en fraîcheur zijn belangrijker dan ‘power’.