Ontkurkt - Plezier met pink

maandag, 8 juli, 2013 - 12:59


Tip 1: Vermijd zoete(re) monsters

Helemaal uit de tijd, en vermoedelijk ook de bron van nog zoveel weerstand tegen rosé, zijn de halfzoete monsters. Generaties-lang werden wijnfans bijvoorbeeld gefolterd door Rosé d’Anjou met veel te veel restsuikers, flauwe wijnen die een acuut tekort aan fraîcheur en zuiver fruit hadden. In de aperitiefsfeer compleet onbruikbaar, als begeleider van zomerse BBQ of salades ook gegarandeerd gebuisd.

Dus: kies alleen rosé die ‘sec’ is.

Tip 2: Vermijd oude wrakken

Rosé is een seizoenwijn, die het hoofdzakelijk moet hebben van zijn hoge, speelse fruitfactor. Een kwieke rosé staat immers bol van versgeplukte rode vruchten zoals aardbeien, aalbessen en kersen, maar bezit ook de frisheid van citrusfruit.  Essentieel voor zowat 90% van de rosé-productie is dat we dit fruit dan ook zo jeugdig mogelijk ontkurken, liefst binnen het jaar na de botteling (en het oogstjaar vermeld op het label). Uitsluitend de betere, meer complexe en vaak ook een stuk duurdere rosé-wijnen zingen het 2 jaar uit, een rariteit nog wat langer. Maar dan is het risico ook groot dat de wijn qua karakter en smaakarchitectuur verandert. En u misschien ontgoocheld bent met wat er dàn in het glas belandt.

Dus: ga altijd voor het meest recente oogstjaar, zelfs als in ‘de boekjes’ een vroeger millésime bejubeld wordt. Want rosé is zelden geproduceerd om lang te bewaren en u maakt de meeste kans op plezier met een rosé die nog pubert.

Tip3: Blijf blind voor medailles

Een grote handicap bij een aantal rosé’s is dat ze soms, op één of andere competitie wereldwijd, een gouden, zilveren of bronzen medaille ontvingen. En de consument hier in België dan automatisch denkt: hey, die fles moet ik hebben, want die werd bekroond!

Los van het feit dat veel wedstrijden zo lek zijn als een gieter, want betalend of te overdreven mega qua organisatie, zet zo’n medaille u bij rosé absoluut op het verkeerde been.

Kijk eens goed wanneer precies dat ereteken werd toegekend. Vaak zal u dan merken dat de medaille op zich al 1 à 2 jaar oud is, met andere woorden zijn houdbaarheidsdatum al lang overschreden heeft. De gebottelde inhoud is dan nog eens zeker één jaar ouder.

Dus: besef dat medailles voor een rosé zeker een uiterst beperkte looptijd bezitten. Misschien beter er niet teveel rekening mee houden…