Ontkurkt - Shaken met smaak en stijl (2)

zaterdag, 3 augustus, 2013 - 10:00


Tip 1: Investeer in instrumenten

Geen mixoloog-in-spe zonder een paar nuttige tools. Uiteraard is een variatie van sterkedrank (gin, rum, whisky, cointreau, wodka,…), mineraalwater, vruchtensappen, siropen, bitteressences, sodawater en frisdranken (zoals tonic, ginger beer of ale) een must. En niet te vergeten zout en kristalsuiker. Ook verse munt en gember zijn haast onontbeerlijke partners in crime.  

Maar een aantal basisinstrumenten kan een mixoloog écht niet missen. Een shaker, een maatbeker (of jigger), een voldoende lange menglepel, een scherp mesje, een snijplank en een vruchtenpers zijn het absolute minimum. Sommige modellen cocktailshakers bevatten trouwens al automatisch een mengbeker.

Maar ook een muddler kan nuttig zijn. Met deze uit metaal, porselein of kunststof vervaardigde staaf kunnen we ingrediënten zoals munt kneuzen. Een houten versie is om hygiënische redenen af te raden.

Bent u een spaarzaam type, kan u natuurlijk altijd de achterkant van een pollepel gebruiken als muddler.

Ook handig is een strainer of zeef waarmee o.a. het vruchtvlees kan gezeefd worden (én de pitjes!) of het ijs tegenhouden als uw cocktail uit de shaker in het glas wordt geschonken.

Tip 2: Glas is goud waard

En natuurlijk mogen ook fraaie cocktailglazen niet ontbreken, die tegenwoordig in alle maten, gewichten en vormen te koop zijn. Want het oog is 50% van het cocktailplezier.

Gebruik hier uw fantasie, maar besef wel dat sommige klassieke cocktails hun vaste glasvorm hebben. Zo wordt een klassieke martini altijd in een kegelvormig cocktailglas met een lange steel geserveerd. En wie warme cocktails maakt, moet natuurlijk een hittebestendig grogglas uit de kast halen.

Maar nog  belangrijker is dat deze glazen, net zoals bij wijn overigens, geur –en vlekkeloos zijn. Stof -of afwasgeurtjes kunnen niet alleen uw creatie verstoren, maar bedenk dat veel cocktails ook veel suiker en siroop bevatten, dus snel kleverig worden. Dat principe geldt trouwens ook voor uw andere apparatuur: hou deze clean!

Extra tip: voor koud-geserveerde cocktails koelen we het glas tijdig vooraf in de koelkast/vriezer. Of we walsen er ijsblokjes in.

En oja, vergeet uw glas niet te ‘pamperen’. Zorg ook voor de nodige cocktailprikkers, rietjes, servetten en onderzetters.

Tip 3: Voorzichtig met ijs

Geen cocktails zonder ijs! Zorg voor een ijsemmer met massa’s heldere, geurloze blokjes die u met een (suiker)tang uit de emmer haalt. Vermijd alle handcontact met het ijs.

Vereist het recept gecrushed ijs, kan u dat zelf snel maken. Prop de blokjes in een plastiek diepvrieszakje en sla er hard op, bijvoorbeeld met een vleeshamertje of deegrol. Denk daarbij aan een collega of baas die u niet kan pruimen en klaar is kees!  Fijnmalen in de blender kan uiteraard ook, maar check aub eerst of uw toestel dat wel aankan.

Overigens hebben beginnelingen vaak de neiging om veel te veel crushed ice te gebruiken in hun cocktails. Niet alleen zakt de temperatuur van de cocktail daardoor razend snel – welkom hoofdpijn! - , maar bovendien gaat uw creatie dan meer op een granité gelijken. Vergeet ook niet dat alle ijs dat wordt toegevoegd uw mix verdunt, dus grote invloed heeft op de smaakintensiteit.

Tip 4: De logica van het rietje

De meeste cocktails, zeker in de thuissfeer, worden geserveerd met een rietje. Het klinkt misschien vreemd, maar de diameter van het rietje beïnvloedt in grote mate de smaak van uw bereiding. De spelregel hier luidt: hoe breder de diameter van het rietje, hoe minder complex de cocktail zal smaken. Volgens cocktailgoeroe Ben Belmans is 5mm diameter daarom ideaal.

Tip 5: Genieten, niet zwelgen

Klaar voor de strijd van ‘shaken’ en/of ‘stirren’? Vermijd beginnersblunders en giet daarom als vuistregel eerst de goedkoopste ingrediënten, zoals vruchtensap, in de shaker. Beter een foutje maken met deze producten dan met de duurdere sterke drank.

Zeker zo essentieel: cocktails mogen nooit te lang vooraf bereid worden, want zijn typische à la minute dranken die anders schiften of verwateren. Serveer ze dus meteen nadat u uw show hebt opgevoerd.

En last but not least: de meeste cocktails glijden vlotjes binnen, haast als limonade. Maar ze zijn echt niet bedoeld als dorstlessers. Het blijven genietdrankjes waaraan lang(er) dient genipt.

Wie echt de zon en dorst wil wegdrinken, schakelt beter over op ijsthee, water, frisdrank of pils.