Ontkurkt - Verlanglijstje voor wijnfans (2)

vrijdag, 29 november, 2013 - 10:55
wijntips

Tip 4: Hebt u… een propere decanteerkaraf?

Alhoewel ik persoonlijk geen absolute voorstander ben van de decanteerkaraf en ze slechts inschakel als laatste ‘redmiddel’ om ofwel een te krachtige jonge wijn een versneld zuurstofbad te geven, ofwel een oudere cru van zijn bezinksel te ontdoen, zijn eindejaarsfeesten natuurlijk het moment suprême om ze nog eens uit de kast te halen. Wan toegegeven: ze staan mooi op de feesttafel. Karaffen vinden we in allerlei vormen, formaten, materialen en prijsvorken, maar misschien het belangrijkste is: maak ze 100% zuiver. Zeker na een lange zomerslaap in de kast is het absoluut nodig ze grondig te reinigen. Ook daar bestaan legio middeltjes voor. Sommige mensen spoelen ze uit met water gemengd met een vleugje azijn (goed doseren is dan de boodschap!), terwijl anderen zelfs een oplostablet voor een valse gebit gebruiken als veilige reinigingstechniek. Zelfs de vaatwasser kan, op voorwaarde dat u natuurlijk geen te duur kristallen exemplaar bezit en een zo geurloos, neutraal mogelijk wasmiddel gebruikt. Hoe dan ook, schoongemaakt of niet: ‘vineer’ de karaf altijd vlak voor u ze effectief aan tafel gebruikt. Dat betekent: giet voorzichtig een beetje van de wijn in de karaf, laat die wijn dan via een paar flinke bewegingen langs alle randen glijden en klaar is kees. De karaf heeft dan de geur van de wijn overgenomen en u kan dan, als er tenminste geen verdachte luchtjes opduiken, met een gerust hart verder decanteren. En uw gasten imponeren.

Tip 5: Hebt u… de juiste decanteeraccessoires?

Een heldere, geurloze en brandschone karaf is één zaak, maar voor het zover is loont het de moeite om nog een paar kleine attributen te kopen. Want een ‘decanter’ blijft een onhandig en fragiel ding. Schaf dus daarom een borsteltje aan waarmee u in de hals kan om, als er nog restjes van de vorige wijn in kleven, eens goed van binnenuit te schrobben. Maar vooral: koop een uitlekstaaf. Daaraan kan u de gespoelde karaf, op de kop, hangen, zodat ze rustig en egaal kan drogen. Want u kan natuurlijk niet met een handdoek voor dit effect zorgen. Deze uitlekstaven zijn eveneens in allerlei uitvoeringen en prijsklassen te vinden, hoeven dus echt geen fortuin te kosten. En o ja, vergeet ook niet een set mooie kaarsen te kopen: zij zorgen in principe voor het lichteffect achter de karaf, zodat u bij het overschenken van de fles netjes kan zien wanneer het bezinksel arriveert. En tijdig kan stoppen. Bent u echter een onhandige kluns, zal deze lichtbron u helaas niet veel helpen. Koop dan een van die trechters met ingebouwde filter die u op de karafhals kan plaatsen, zodat het bezinksel toch niet in de karaf belandt. Hou de kaarsen dan uitsluitend voor de show en glitter.

Tip 6: Hebt u…dropstops?

Naarmate het feest vordert en de ambiance stijgt, stijgen ook het aantal mors-ongelukjes. Een fles vakkundig serveren is inderdaad niet voor iedereen weggelegd. Daarom zijn dropstops een goed idee. Schenktuitjes die u op de flessenmond aanbrengt en die er zo voor zorgen dat de wijn netjes in het glas belandt, zonder te lekken. Het basismodel bestaat uit cirkelvormig flexibel materiaal: u rolt het gewoon op tot een klein cilindertje en stopt het in de flessenhals. Poepsimpel en u kan het vele malen herbruiken en zelfs in de vaatwasser steken. In de handel zijn er natuurlijk ook chiquere, vaste exemplaren, zelfs in zilver, te krijgen die u over de flessenmond drapeert. Of speciale exemplaren voor flessen bubbels. Dit in combinatie met de eveneens in de vakhandel te vinden ‘morskraagjes’ die u als een halsband om de fles aanbrengt, maakt dat uw tafellinnen – en de feestkledij van uw gasten – zelfs na middernacht nog kraakproper blijven. En moest het in extremis toch foutlopen: flacons met wijnvlekkenverwijders zijn tegenwoordig ook vlot te koop, als de traditionele huis- en keukenmiddeltjes zoals ‘zout’ of ‘witte wijn’ niet helpen.