Ontkurkt - Wijn-uit-een-doosje: bravo of bah?
Tip 1: Wie is nonkel BIB?
Of u er nu persoonlijk van huivert of niet: BIB’s zijn ook in de wijnwereld een groeiend fenomeen. Deze verpakking voor allerlei vloeistoffen - dus ook vruchtensap, melk, siroop,.. - bestaat immers uit een luchtdichte, plastiek buidel in een kartonnen doos, inclusief een tapkraantje. Uitgevonden en voor het eerst commercieel toegepast in 1955 door William R. Scholle, die het als een veilig transport -en doseermiddel zag voor… accuzuur. Maar vooral de laatste jaren aan een serieuze opmars bezig in de wijnbusiness. In landen als Zweden (18%), Zuid-Afrika (9%) of Australië en de VSA (7 à 7,5%) zijn BIB’s zelfs razend populair als wijnverpakking. En zelfs in de rekken van onze eigen Belgische grootdistributie winnen ze stilaan terrein.
Tip 2: Bonus van BIB’s
Zelfs tegenstanders moeten erkennen dat zo’n wijndoos over een aantal sterke troeven beschikt. Het gebruikscomfort staat immers centraal. Door zijn kubusvorm en formaat van 3, 5 en zelfs soms 10 liter kan een BIB makkelijk gestapeld, vervoerd en gekoeld worden. En aangezien de tapkraantjes zo geconcipieerd werden dat ze de wijnzak niet laten oxideren, kan een aangesproken BIB enkele weken probleemloos bewaard worden, terwijl een ontkurkte klassieke fles hooguit enkele dagen overlevingskans bezit.
Zelfs de prijs zit snor: omdat je een groter volume koopt, ligt het prijskaartje per liter vaak lager dan bij de 75 cl-fles. En natuurlijk hoeft u, als enthousiaste wijndrinker, niet om de haverklap met uw lege flessen naar een groene glasbak te hollen of statiegeld te betalen. Een BIB is trouwens voor 90% recyclebaar.
Laatste pluspuntje: dé boeman van veel wijnkopers, in casu de ‘kurksmaak’ (bouchonné), behoort natuurlijk met een BIB ook tot het verleden.
Tip 3: Anti-verspilling
Voorstanders van wijndozen wijzen nog op een ander voordeel: BIB’s gaan tevens de massale verspilling van wijn tegen. Volgens een studie spoelen alleen al de wijndrinkende Britten jaarlijks zomaar eventjes 50 miljoen liter wijnresten uit flessen door de gootsteen, met een onvoorstelbare totaalwaarde van 470 miljoen pond. U leest het goed: al die bodempjes overschot die ‘s anderendaags achteloos na een feestje of dineetje worden weggegoten, vormen samen een gigantische wijnzee. Met een wijndoos, die 3 tot 6 weken correct blijft, hebben we dit probleem niet.
Tip 4: Nadelen van BIB’s
Maar het is uiteraard niet allemaal melk & honing. Los van het esthetische argument - een kartonnen doos kan wat mij betreft niet nippen aan een fles met etiket - is het voornaamste contra tegen een BIB de verveling: niet iedereen wil immers 3 of meer liter van eenzelfde wijn wekenlang drinken. Bovendien heb ik toch twijfel over de houdbaarheid van bepaalde BIB’s. Sommige rosé die ik testte smaakte al na een weekje zo plat als een vijg, alhoewel ik hem in theorie nog weken kon bewaren.
Ook het kwaliteitsargument speelt een rol. Zeker in de beginfase bevatten wijndozen vooral banale, vooral goedkope instapwijntjes en bleef de keuze erg beperkt. Daarin is wel stilaan kentering. Steeds meer domeinen, regio’s, appellaties én landen bieden ook deze verpakking aan, zodat de keuzewaaier toch ruimer wordt. Zo zou al zo’n 11 à 13% van alle verkochte Bordeaux in een wijndoos steken, zij het in de basisappellaties. Want de betere cru’s en appellaties houden meestal nog deze BIB-boot af. Bovendien blijft de keuze beperkt tot snel te consumeren picknick -en partywijnen. In een wijndoos zal u, tenzij de zeden plots dramatisch veranderen, dan ook vrijwel nooit een grand cru of bewaarwijn aantreffen.
Tip 4: Tot BIB or not to BIB?
Conclusie: wijn-uit-een-doos is zeker een comfortabel, milieuvriendelijk en vooral zomers alternatief, op voorwaarde dat we de kwaliteitslat en onze verwachtingen niet te hoog leggen.