Op bezoek bij de hopboer

Hopvelden
dinsdag, 2 april, 2013 - 20:30

In aflevering 5 van De Beste Hobbykok van Vlaanderen koken de deelnemers met Belgische bieren en hopscheuten.

De hop is een klimplant waarvan de hopbellen, ook vruchtkegels genoemd, worden gebruikt als basisingrediënt bij de bereiding van plaatselijke Belgische bieren. Vandaag de dag wordt de hop vooral nog in Poperinge geteeld, hier zijn een 30-tal hopboeren gevestigd.

Om wat meer informatie te bekomen over hop, hopscheuten en de herkomst van dit streekproduct, reden we naar Poperinge en brachten we een bezoek aan de plaatselijke hopboer Luc Lagache en zijn vrouw Gerda.

Luc Lagache en zijn vrouw Gerda telen al 25 jaar de hop en de hopscheuten, zij hebben het bedrijf overgenomen van zijn moeder. Met liefde voor het vak en het product vertellen ze ons graag hoe het telen van hop in zijn werk gaat.

Tijdens de winter liggen de hopvelden er verlaten bij, in december en januari kunnen hopplanten gerooid en ingelegd worden. De ganse winter groeien er hopscheuten vast aan de wortel van de plant, deze hopscheuten kunnen in maart worden gerooid (en laat je niet vertellen dat er al hopscheuten zijn met Valentijn, die worden niet op de traditionele manier geteelt, vertelt Luc!). Het is geen gemakkelijke opdracht want eerst moet de grond handmatig worden omgezet, vervolgens moeten de bruikbare scheuten worden uitgezocht en gekuist. Het is cruciaal dat de hopscheuten niet worden beschadigd.

In het voorjaar gaan de hopboeren de resten van de oude plant wegsnijden. Daarna zullen ze fijne ijzerdraadjes bevestigen aan de lange draden bovenaan. Die ijzerdraadjes worden later vastgemaakt aan de draadjes in de grond, rond deze draadjes zal de hop groeien. Begin mei draait men de hoppescheuten(+/-50cm) rond de ijzerdraadjes, dit gebeurt altijd rechtsom, met de zon mee. Nadien groeit de hop min of meer zelfstandig.

In het begin van de zomer moeten de onderste bladen worden verwijderd of dood gesproeid tot een hoogte van ongeveer 1 meter, de hoppe is intussen al gegroeid tot een hoogte van 6 meter en vanaf half juli komen de bloemen tot ontwikkeling.

In september kunnen de hopbellen of vruchtkegels geplukt worden. De geplukte hop wordt vervolgens verpakt en kan heel lang bewaard worden. De Poperingse hop is onmisbaar voor het brouwen van de plaatselijke kwaliteitsbieren en wordt rechtstreeks geleverd aan de brouwerijen.

Het telen van hop is dus een zeer arbeidsintensieve opdracht en helaas is dit ambachtelijke beroep met uitsterven bedreigd. Doordat hopboeren zeer afhankelijk zijn van het weer is het uiteraard niet altijd gemakkelijk, toch kan boer Luc het iedereen aanraden!