hopscheuten

Eigenschappen

Hopscheuten zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant. Deze klimplant is beter bekend als leverancier van de hop die gebruikt wordt bij het bier brouwen. Hopscheuten worden in onze contreien al heel lang als groente gegeten. Zelfs nog voor hopbellen werden toegevoegd aan bier om het langer houdbaar te maken. Hopscheuten zijn al bekend sinds de Romeinse tijd maar pas sinds de jaren '80 aan een heropleving bezig in de toprestaurants. Een hele ommezwaai want in de middeleeuwen werden ze immers nog gegeten door de arme bevolking.

Hopscheuten lijken een beetje op de beter bekende Oosterse sojascheuten. Hopscheuten worden wel eens 's werelds meest exclusieve en duurste groente ter wereld genoemd. Dat komt omdat de schaarse hopboeren die er nog zijn de groente slechts van maart tot april kunnen oogsten. Gelukkig deden nieuwe oogsttechnieken hun intrede in het landbouwleven en kunnen de hopscheuten nu al over een langere periode gegeten worden, van kerstmis tot april. Toch blijft dit een heel arbeidsintensieve teelt.

Hopscheuten zijn een typisch Belgisch product. Nergens anders ter wereld worden ze zo veelvuldig in de keuken gebruikt. Toch zijn ze niet erg gekend bij het grote publiek. Voor fijnproevers vormen ze een ware delicatesse. Hopscheuten hebben een nootachtige smaak. Dit typische Belgische product kreeg van de Vlam het kwaliteitslabel "streekproduct.be".

Voor warme bereidingen kunnen de hopscheuten even geblancheerd worden. Hopscheuten kunnen zowel rauw gegeten worden als gestoofd.

Recepten