Op reis en op zoek naar Porto

portovallei
vrijdag, 10 mei, 2013 - 13:07

Van de glooiende wijngaarden met de rivier de Douro die er als levensader doorkronkelt, tot de donkere wijnkelders waar de versterkte wijn decennialang zijn smaak ligt te vergaren, naar de kleurrijke stad Porto, en de zon zien ondergaan met een porto in de hand... Een culinaire aanrader!

Porto is een unieke wijnstreek in de wereld, met unieke druivensoorten die aan de basis van de drank liggen. Dit door de extreme klimaatomstandigheden: van ijzig koud in de winter, tot schroeiend heet in de zomer. De Douro-vallei, waar de porto-druiven verbouwd worden, is een buitengewoon gebied. Afgelegen en dunbevolkt, imposant en ruig. De druivelaars groeien op de in leisteen uitgehouwen terrassen. De versterkte wijn is niet vernoemd naar de streek van herkomst, maar naar de haven van waaruit hij werd verscheept. De Dourovallei is zo uniek, dat ze sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

Omdat de streek zo afgelegen is, was ze ook moeilijk bereikbaar. Alle porto werd via boot (de ‘barcos rabelos’) vervoerd naar de portopakhuizen in Vila Nova de Gaia (aan de oever van de stad Porto). Deze trip kan je als bezoeker nog steeds per boot doen. Ze brengt je naar de wereldberoemde terrassen waarop de wijn verbouwd wordt. Ze zijn gebouwd uit losse, opeengestapelde stenen. De bodem zorgt voor een goede afwatering en dwingt de wortels van de wijnstok diep in de grond naar water en voedingsstoffen te graven. De terrassen zijn erg handig bij het verbouwen en oogsten, maar zorgen er ook voor dat de bodem bij zware regenval niet wegspoelt. De leistenen slaan bovendien in de zomer overdag de hitte op om deze ’s nachts weer af te staan aan de wijnstok. Dit komt de rijping van de druif ten goede. Een prachtig beeld, die terrassen, dat je zeker in je leven eens moet aanschouwen.

Aan de oevers van de stad Porto kan je dan ook de verschillende portopakhuizen bezoeken. Je leert er meer over de productie en geschiendenis van porto, wandelt er tussen de imposante eiken vaten, waar de geestrijke drank smaak ligt te vergaren, en een tour wordt natuurlijk afgesloten met een proeverij.

Voor meer info en het boeken van een tour kan je terecht op de website van Graham’s.

Wat is porto juist? Je ontdekt het hier.

Graham's Port

Dit artikel kwam tot stand met dank aan Graham's Port.
Voor meer info >>>