Ovenschotels en wijn: open de juiste fles!

donderdag, 13 november, 2014 - 18:58
wijntips

Tip 1: Lam snakt naar Zuid-Frankrijk

Dolle Dinsdag: Ovenschotel met gekruid lamsgehakt en bloemkool (recept)

Gekruid lamsgehakt is één ding, maar deze bereiding krijgt natuurlijk ook nog eens de fraîcheur van prei te verwerken, de peperigheid en aroma’s van bloemkool plus een flinke kaassaus. Dat vereist een eveneens specerijenrijke, zuiderse wijn met veel temperament en genoeg body. Kijk vooral naar een degelijke rode Provençewijn, een zelfs op eik gelagerde Languedoc of Roussillon. Ook de fermere Rhône-wijnen, liefst op basis van Syrah en/of Grenache, kunnen deze schotel aan. 

Tip 2: De klassieker lust Chenin Blanc

Klassieker op donderdag: Witloof ham en kaas (recept)

Wie deze ovenschotel nog nooit heeft gegeten, mag nu zijn/haar vinger opsteken? De romige textuur van deze bereiding en toch de lichte bitterheid van het witloof vereisen een witte wijn die ook wat bredere heupen bezit. Kies daarom liefst een wijn op basis van de druif Chenin Blanc. Dat kan uit de Loire-vallei, maar let dan wel op dat u geen demi-sec (halfzoete) versie te pakken hebt. Gaat u voor Zuid-Afrika, zorg dan dat u geen te friszure ‘versie koopt – vaak op het label vermeld als ‘Steen’ - , maar wel een meer naar (kwee)peer en appel smakende wijn, zelfs houtgelagerd. 

 

Tip 3: Lasagne houdt van aroma's

Gezellige Vrijdag: Lasagne (recept)

Dit pastagerecht verdient begeleidende wijn die voldoende body én fraîcheur bezit, maar vooral ook aromatisch rijk genoeg is.  Dan denken we in eerste instantie aan de Siciliaanse witte wijnen, genre Grillo of Catarratto. Of aan de Pecorino-druif, eveneens een Italiaans in opkomst. Maar ook de Macabeo, druif die, althans wat ‘stille’ wijnen betreft,  hoofdzakelijk wordt verbouwd in Noord-Spanje, in appellaties als Rioja (waar de variëteit Viura heet) en Navarra. De variëteit komt onder de naam Macabeu ook voor in Franse wijngebieden als de Languedoc, de Provence, de Roussillon en de zuidelijke Rhône. Al deze variëteiten hebben een floraal en fruitrijk boeket dat goed zal aantikken. Kies wel altijd de jongste jaargangen om maximaal van de fruitfactor te genieten.

 

 

Tip 4: Everzwijn lonkt naar Spaans 

Wilde Zaterdag: Ovenschotel van everzwijn en bintjes (recept)

Geen twijfel mogelijk: voor deze ovenbereiding mogen de stevige rakkers uit de rekken komen. Rode wijnen met de nodige fruitpower. Keuze genoeg, maar wij suggereren deze keer opnieuw Spaanse alternatieven die steeds makkelijker in onze handel te krijgen zijn. Probeer eens een rode wijn uit Bierzo (met de fantastische  maar nog miskende Mencia-druif), uit Terra Alta, Toro, Penedès of Ribera del Duero. Wijnen met doorgaans veel vlezigheid, maar ook de nodige tannines om het krachtig smakende everzwijn te counteren.  

Tip 5: Vispannetje houdt van frisheid  

Zalige zondag: vispannetje (recept)

De scheut Armagnac die in deze ovenbereiding gaat, zorgt voor extra complexiteit. Best kiezen we daarom voor een witte wijnsoort die ook voldoende structuur draagt, zonder evenwel e plomp te worden, want de factor fraîcheur is even belangrijk. Uiteraard kunnen we dan klassiek kiezen: Sauvignon Blanc uit de Loire (type Sancerre, Pouilly-Fumé, Quincy, Reuilly, Menetou-Salon), of een frisser type Chardonnay uit de Nieuwe-Wereld, liefst ‘unwooded’ dus zonder houtlagering. Wil u wat origineler zijn, kies dan eens een Portugese branco. Ga dan voor een witte wijn uit de Douro of de allerbeste cuvées uit de Vinho Verde.