Pizza: beste maatjes met wijn?

donderdag, 26 februari, 2015 - 18:00
wijntips

Tip 1: De Pizza Wars

We zijn nog niet zo pizzazot als de Amerikanen, waar jaarlijks 3 miljard pizza’s worden verkocht en zowat elke seconde 350 pizzapunten worden gegeten.  Toch is pizza ook bij ons populair als snellere snack.  En natuurlijk komt dan ook vaak een glas bier of cola op tafel, maar wij focussen nu puur op wijn als glaspartner.  De fout die dan meestal wordt gemaakt is dat men gelooft dat ‘alles wel kan’, dat het per se spotgoedkoop spul moet zijn of dat rosé altijd wel als passe-partout kan fungeren. Fout, want er bestaan zoveel pizzavarianten, zonder kaas of echte kaasorgieën, vegetarische versies, zeevruchten, vleesversies, met dikke/dunne deegbodems, met/zonder tomatentopping, enzovoorts. We proberen er een lijn in te trekken, vertrekkend van uw wijnvoorkeur.

Tip 2: Pizza en RODE wijn

Bij klassieke pizza’s, waar kaas maar vooral tomaat als topping domineert, past uiteraard Italiaanse rode wijn. Wijn die naast fruitigheid vooral ook voldoende aciditeit/fraîcheur in huis  heeft. Een Dolcetto uit Piemonte, een Valpolicella, een jonge Chianti, Rosso di Montalcino of een Muntepulciano d’Abruzzo zijn prima kandidaten. Buiten Italië kiest u best voor – opnieuw jonge, niet té eikgelagerde – cuvées op basis van vooral de Garnacha/Garnacha-druif (Languedoc, Rhône, Spanje), een jonge Merlot (Zuid-Afrika, Chili) of cru’s uit de Beujolais (genre Morgon).

Bij een meestal specerijenrijkere en vette pepperoni- en/of paddestoelenpizza  - met hun hoog umami-gehalte - mag de wijn ook wat krachtiger en rustieker, dus meer genre Barbera (Italië), Bandol (Frankrijk), Lagrein (Italië) of Zuid-Franse wijnen op basis van Syrah. 

De spierkracht en zeker de fruitfactor van uw rode wijn moet eveneens op hoger toerental als de pizza met worstjes of salami – en veel specerijen zoals tijm, oregano,... - belegd is. Of ‘Barbecued’ is, zoals met kip of Merguez. Dan kunnen fruitgedreven en rijpe druivensoorten met de nodige body voldoende weerwerk bieden. Zoek dan op het label naar de druivensoorten Syrah (Frankrijk, Australië), Nero d’Avola (Italië), Pinotage (Zuid-Afrika), Malbec (Argentinië), Touriga Nacional (Portugal) of zelfs Zinfandel (VS).

 

 

Tip 3: Pizza en WITTE wijn

Vegetarische pizza’s waar groenten zoals spinazie de hoofdrol vertolken, of waar scampi’s, tonijn of geitenkaas domineren, harmoniëren vaak beter met een witte wijn. Persoonlijk hadden we reeds heel goede ervaringen met de Pinot Grigio-druif, die ook buiten Italië steeds meer terrein wint (tot in Uruguay toe), met Spaanse Verdejo, Oostenrijke Grüner Veltliner en met Duitse/Oostenrijkse Riesling. Cuvées die aromatisch rijk zijn, maar toch droog qua textuur en vooral ook een mooie fraicheur bezitten. Ook steeds meer Siciliaanse bianco’s die als  ‘Terre siciliane’ worden gebotteld, doen het pico bello, evenals bij zeevruchten  Sancerre of Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blancs.

Riesling, maar dan iets  ‘zoeter’ van textuur - bijvoorbeeld een Spätlese – past dan weer wanneer er ook fruit als topping wordt gebruikt, zoals bij de Hawaiian Pizza. Een belediging voor de échte pizza lover, als u het mij vraagt, maar tja, smaken verschillen.

Tip 4: Pizza en ROSE

De klassieke Margherita, met de sterke aroma’s van verse basilicum en mozzarella, kan natuurlijk eveneens met een jonge rode wijnen gematcht worden, maar rosé staat hier beslist zijn mannetje. Kies wel voor de op papier betere appellaties uit de Provence, waar maar liefst 35% van alle Franse rosé wordt geproduceerd. Ook rosé gemaakt van de Syrah-druif of de Kaapse Pinotage zal het prima doen. Kortom: rosé’s met toch wat tannines en ‘beet’.

Tip 5: Pizza en BUBBELS

Misschien verrassend, maar in veel delen van Italië drinkt men graag bubbels, zelfs in de lichtere ‘frizzante’ vorm, bij pizza. In de Veneto komt er zo vaak een Prosecco op tafel. Dat smaakt inderdaad bijvoorbeeld bij een pizza die rijkelijk met Parmaham belegd is. In Napels, de heimat van de pizza, drinkt men overigens ook Gragnano of Lettere, mild-sprankelende wijnen die vooral van de Piedirosso-druif worden gemaakt. Mogen we decadent eindigen? Schenk dan eens bij een pizza met ‘fruits de mer’ of aubergines een champagne rosé. Of een andere bubbelende rosé.